ابزار وبمستر

ما مي توانيم - آسيب شناسي توليدات ملي

گرايش به مدگرايي و آسيب هاي آن به جوانان

مدگرايي از جمله پديده هايي است كه با گسترش تجدد در دنياي ماشيني، آغاز و به نام پويايي و تمدّن معرفي شده است. استفاده از علم و تكنولوژي امري پسنديده است، ولي لازمه آن، پذيرش الگوهاي مصرفي وارداتي نيست. نظام سرمايه داري براي دستيابي به بازار مصرف دايمي و فروش توليد روزافزون خود، نيازمند گسترش فرهنگ مصرف است و بهترين روش براي برآوردن اين نياز، ترويج فرهنگ مدگرايي است.
از ديگر جنبه هاي مد ميتوان به جنبه فرهنگي آن اشاره كرد كه دستهاي پنهان استعمار در قالب مد روز، به ارزشهاي حاكم بر جامعه يورش ميبرد. به همين دليل، افراد يك جامعه بايد با تكيه بر علم و عقل، با پديدههاي جديد برخورد كنند تا چرخ توليد جامعه بر مدار مصالح فردي و اجتماعي پيش رود.
مد; ترقّي يا تقليد؟
زندگي اجتماعي انسان همواره در حال دگرگوني است و دنيا روز به روز رنگي تازه و نو به خود ميگيرد. انسان، اين فرزند بالغ و رشيد طبيعت نيز به مدد علم و عقل كه جانشين غريزه شده است با اين دگرگونيها روبه رو ميشود.
در قرن بيستم، زندگي بشر از نظام سنتي كه بر پايه كشاورزي ميچرخيد، به جامعه اي صنعتي تبديل شد و به همراه آن، آداب و اصول اخلاقي نيز تحت تأثير قرار گرفت. از آن جا كه پيشرفت جامعه صنعتي و دنياي ماشيني به رفاه و آسايش مردم انجاميد، انسان به حضور فرآورده هاي جديد عادت كرد و پس از چندي، آنها به ضروريات زندگي روزانه بشر تبديل شدند. سپس نوبت به ايجاد تنوع و ابداع شكلها و رنگهاي گوناگون رسيد. اين كار سرانجام به ظهور پديدهاي به نام «مُد» منتهي گشت. مد بر همه شؤون زندگي افراد در جامعه هاي غربي تأثير گذاشت و به تدريج، با نفوذ تكنولوژي و صنعت به ديگر كشورها، الگوهاي مصرفي در بستر اجتماعي آنها به خودنماي ميپرداخت. امروزه برخي افراد در انتخاب لوازم زندگي و لباس و حتّي شغل، تابع مُد روز هستند و تلاش دارند از قافله مُد عقب نمانند و به قيمت چشمپوشي از نان شب با آن همراهي كنند.



Share

آيا مقررات‌زدايي در مسير دلخواه است؟

حذف موانع دست‌وپاگير

اين نيز معروف است كه مي‌گويند: «راهي قانوني براي دور زدن قانون خواهيم يافت.» اين نوع مشكلات همه‌گير، در دوراني كه تحول اجتماعي – اقتصادي مهمي در جريان است بيشتر نمود مي‌يابند. در جريان اجراي قانون سياست‌هاي كلي اصل 44 اين نمود آنقدر بوده كه مقررات‌زدايي به‌عنوان يك اصل تسهيل‌كننده اين تحول مهم مدنظر قرار گرفته است. مقاله حاضر نگاهي دارد به ضرورت‌ها، امكانات و علاوه بر آنها مشكلات مقررات‌زدايي كه توسط مهدي فلاح‌دوست معاون مديركل دفتر برنامه‌ريزي و نظارت بر اجراي سياست‌هاي كلي اصل 44 نگارش شده است.


پس از ابلاغ سياست‌هاي كلي اصل 44 قانون اساسي از سوي مقام معظم رهبري، موضوع خصوصي‌سازي به‌عنوان كانون اصلي مباحث اقتصادي كشور، مورد توجه همگان قرار گرفته است؛اما حضور بخش غيردولتي در اقتصاد ممكن نخواهد شد، مگر اين كه شرايط و بستر‌هاي لازم براي حضور فراهم شود. همواره اعتقاد بر اين بوده و هست كه موفقيت برنامه‌هاي خصوصي سازي، منوط به موضوعات كلان‌‌تري همچون آزاد‌سازي و مقررات‌زدايي است. اصلاح نظام قيمت‌گذاري، رقابتي‌كردن بازارها و رفع محدوديت از بخش‌هاي غيردولتي براي انجام هر نوع فعاليت اقتصادي مجاز و در قلمرو قوانين، ازجمله موضوعات مرتبط با مقوله آزاد‌سازي است كه از الزام‌هاي انجام خصوصي‌سازي موفق است.

 

اما مطلب موردنظر در اين مقاله، جايگاه مقررات‌زدايي در فرآيند خصوصي‌سازي است كه ضرورت دارد به‌صورت مجزا از آزاد سازي، مورد توجه قرار گيرد........



Share

خبرگزاري شبستان: نامگذاري سال 91 به نام سال توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني از سوي مقام معظم رهبري لازمه شناخت صحيح امكانات و ابزار و سياست هاي اقتصادي كشور جهت نيل به اهداف و چشم انداز مورد نظر ايشان را بيش از پيش در كانون توجه قرار مي دهد.


بهينه سازي و تخصيص بهينه منابع از مهم ترين راهكارها در رسيدن به افق سال 91 به حساب مي آيد. آنچه كه امروز پيش روي مسئولان اقتصادي و مديران اقتصادي كشورقرار دارد، آماده سازي زيرساخت هاي مناسب جهت جهش در اصول اقتصادي است. اما در مسير نيل به اين هدف، وجود موانع و مشكلات مختلف باعث شده است تا واكاوي آسيب هاي موجود در بحث مديريت اقتصادي كشور مورد توجه قرار گيرد.


بدون شك در سال 91 آموزش مديران بخش هاي اقتصادي و بهبود چالش هاي موجود در اين بخش مي تواند كمك بسزايي در پيشبرد اهداف سال توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني باشد.


يكي از چالش هاي اساسي پيش روي مديريت اقتصادي كشور، مديريت متمركز و بوروكراسي هاي اداري در بخش هاي مختلف اقتصادي است كه باعث شده است تا فعاليت اقتصادي در كشور از راندمان لازم برخوردار نباشد.


آنچه كه در فعاليت هاي اقتصادي در بخش هاي مختلف به وضوح قابل مشاهده است مفهوم مديريت در سيستم اقتصادي كشور است كه در بسياري از بخش ها به عنوان شخصي امضا كننده تعريف شده است. شخصي كه در اصول مديريتي و راهكارهاي برون رفت از مشكلات و معضلات در بحران هاي اقتصادي، از تخصص لازم برخوردار نيست.


با اين ديدگاه مديريت در بخش هاي مختلف اقتصادي داراي كاركردهاي گوناگوني است كه در ذيل به صورت مختصر، به آسيب شناسي در مديريت اقتصادي در بخش هاي مختلف پرداخته ايم:

 



Share
شاهد ورشكستگي و پايان تجارت يك شركت بودن، بسيار سخت است. 10 دليل اصلي ورشكستگي در كسب و كارهاي كوچك به شرح زير است :
 
1ـ فقدان سرمايه كافي  پول مي تواند علت اصلي تمام ورشكستگي ها در تجارت باشد. صاحبان كسب و كارهاي كوچك بايد تخمين بزنند كه به چه مقدار پول نياز دارند تا بتوانند كار خود را راه اندازي كنند. آن را خوب اداره كرده و سپس در سطح خوبي نگه دارند و به عنوان يك شركت بازرگاني موفق خود را مطرح كنند.
 
نورمن اسكاربورو استاد تجارت در كالج Presbyterian  در كاروليناي جنوبي مي گويد:
"زماني كه سرمايه كافي نداريد و با فقدان سرمايه روبرو مي شويد، اين موضوع مي تواند خود شروع يك حركت مارپيچي نزولي باشد كه شما نمي توانيد از آن جلوگيري كنيد."

2ـ به جريان انداختن ضعيف نقدينگي
هنگامي كه نقدينگي نتواند هزينه ها و ديگر مخارج را جبران كند، حتي مشاغلي كه مراحل نخستين رشد خود را طي كرده اند، نيز سقوط مي كنند.
مراقب نرخ سوخته (rate burn) باشيد. اين اصطلاح را شركتهاي دات كام ابداع كرده اند براي آگاهي از اينكه چه مقدار از نقدينگي به هدر رفته يا به اصطلاح سوخت شده است، اسكاربورو مي گويد : "نقدينگي تنها چيزي است كه واقعا ارزش دارد."

3ـ برنامه ريزي نامناسب و ناكافي
عدم برنامه ريزي صحيح در واقع، علت مشكلاتي از قبيل فقدان سرمايه كافي و جريان انداختن ضعيف نقدينگي است.
بايد يك برنامه كاري منسجم را با در نظر گرفتن تمام امور مالي، بازاريابي، رشد و ديگر موارد خاص در نظر بگيريد. مي تواند بسيار زمان بر باشد، زيرا يك برنامه ريزي صحيح و مناسب هفته ها يا ماهها تلاش نياز دارد. عقايد و نظرات شما زماني كارساز خواهد بود كه با برنامه ريزي صحيح جلو برويد. در غير اين صورت در آخر كار، سرمايه شما به هدر خواهد رفت.

4ـ در نظر نگرفتن رقابت
نظرات منحصر بفرد را بندرت مي توان يافت. بسيار مهم است كه بتوانيد بهره برداري لازم را از كار خود بنماييد.
اسكاربورو مي گويد : "بسياري از صاحبان تجارت، كسب و كار خود را مشابه و همانند ديگران انجام مي دهند. اطمينان حاصل كنيد كه در كار شما چيزي منحصر بفرد و متفاوت از ديگر رقبا وجود دارد."

5ـ بازاريابي ضعيف
آيا مشتريان شما از فعاليتها و كيفيت كالاي شما رضايت لازم را دارند ؟ ضروري است كه استراتژي بازاريابي خود را توسعه دهيد تا دريابيد كه چه كساني و به چه علتي مشتريان شما هستند. اطمينان حاصل كنيد كه استراتژي بازاريابي شما، مشتريان بيشتري را به سوي شما جذب مي كند و به اين ترتيب، شما را از ديگر رقبا متمايز خواهد كرد.

6ـ نداشتن انعطاف پذيري لازم
صاحبان كسب و كارهاي كوچك مي دانند كه يك رقيب بزرگتر با ميزان نقدينگي بالاتر و تعداد كارمندان بيشتر، مي تواند رقيبي بسيار جدي براي آنها باشد. هرگز فراموش نكنيد كه انعطاف پذير باشيد. كالا، روند فعاليت و بازاريابي خود را به گونه اي تطبيق دهيد كه بتوانيد با رقباي بزرگ رقابت كنيد.

7ـ ناديده گرفتن قدم بعدي
اجازه ندهيد روند حركت كاري شما كند و آهسته شود مطمئن شويد كه شما و كارمندانتان بر روي حمايت و دادن خدمات به مشتري، تأكيد لازم را مي كنيد.

8 ـ سعي در انجام دادن تمام امور بطور كامل و بي عيب و نقص
اكثر بازرگانان از ذكاوت لازم براي كار و تجارت برخوردارند. اما اداره كردن يك كسب و كار كوچك، پيچيدگيهاي خاص خود را دارد. سعي نكنيد كه همه كارها را خودتان انجام دهيد و بخواهيد كه تمام كارها كامل و بدون نقص انجام شود. اگر مي خواهيد دانش و آگاهي خود را در مورد كارتان افزايش دهيد، كتابهاي تخصصي در اين زمينه را بخوانيد و حتما با يك كتابدار خوب مشورت كنيد.
هنگام پيش آمدن مشكلات حقوقي، به جاي تكيه بر دانش شخصي خود، سعي كنيد از يك وكيل مجرب كمك بگيريد. توصيه مي شود يك وكيل وارد به امور تجارت و بازرگاني براي امور حقوقي شركت خود داشته باشيد.

9ـ رئيس در حد عالي، كارمندان در حد معمولي
نمونه هايي از ورشكستگي برخي از شركتها حاكي از اين است كه چگونه يك كسب و كار موفق و منسجم كه صاحب آن بسيار آگاه و علاقه مند به شغل خود است و معلومات وي در زمينه كاري اش در سطح عالي است، با داشتن كاركناني بي تجربه و بي انگيزه مي تواند سقوط كند و دچار ورشكستگي شود. اطمينان حاصل كنيد كه حتما كاركنان شما هم از دانش و مهارتهاي لازم برخوردار هستند.

10ـ رشد كنترل نشده
يك تجارت كوچك كه خيلي ساده و سريع رشد مي كند، مي تواند موجبات ورشكستگي خود را فراهم آورد.
اگر توليد كالاي شما همگام با تقاضاي لازم در بازار نباشد، رشدي كه شما به عنوان صاحب تجارت توقع داريد و از آن خشنود هستيد، مي تواند موجوديت تجارت و سرمايه شما را تهديد كند. سعي كنيد به رشد مورد نظر و پيش بيني شده در برنامه هاي خود برسيد. اطمينان حاصل كنيد كه هرگز كنترل رشد تجارت و كسب و كارتان از دستتان خارج نشود.
 

منبع:مجله پيام فردا



Share

مرزهاي عمل‌كرد دولت و بخش خصوصي در اقتصاد چيست؟ چه اقداماتي لازم است تا دولت هنگام حمايت از محصولات داخلي دچار سر درگمي نشود و منابعي را كه اين روزها و با توجه به شرايط تحريمي به سختي بدست مي‌آورد، نا‌درست و نا‌به‌جا تخصيص ندهد؟ چه اتفاقاتي به توليد ملي لطمه مي‌زند؟ اقدامات اجرايي دولت چه بايد باشد؟
در نوشتارهاي قبلي بيش از هر چيز بر ضرورت نگاه سيستمي به موضوع حمايت از توليد داخلي تأكيد شد و چنين نگاهي به عنوان شرط لازم براي درك درست موضوع معرفي گرديد. در ادامه نقش مهم دولت در اين زمينه به خصوص نقش سلبي آن يعني آنچه كه دولت نبايد انجام دهد، مورد بررسي قرار گرفت و دو خطاي «غفلت» و «مداخله» به عنوان مهم‌ترين خطاهايي كه دولت بايد از آن‌ها اجتناب كند، مطرح گرديد. اكنون و در اين نوشتار لازم به نظر مي‌رسد كه به معرفي بازيگر اصلي عرصه‌ي توليد داخلي يعني بخش خصوصي پرداخته و الزامات عملكرد موفق آن را مورد كنكاش قرار دهيم.

قبل از ورود به اين بحث لازم است بدانيم كه صحبت از بخش خصوصي و عملكرد موفق آن تنها در نظامي تحت عنوان اقتصاد آزاد معنا پيدا مي‌كند. البته اين آزادي به هيچ عنوان به معناي هرج و مرج و يا عدم حضور دولت نيست بلكه اتفاقاً شرط موفقيت در عملكرد يك اقتصاد آزاد، برخورداري از حمايت و پشتيباني دولتي مقتدر و كارآمد و صد البته قانونمند و پاي‌بند به تعهدها و حفظ حريم بخش خصوصي مي‌باشد. تجارب تلخ كشورهاي سوسياليستي و نيز كشورهايي كه به پيروي از نسخه‌هاي صندوق بين المللي پول به يك باره دست به آزاد سازي اقتصاد خود زدند، مؤيد مطلب ياد شده است.



Share

اقتصاد مقاومتي اقتصادي مردمي است

در بخش نخست يادداشت دكتر عادل پيغامي، استاد اقتصاد و عضو هيأت علمي دانشگاه امام صادق عليه‌السلام، چهار تعريف از اقتصاد مقاومتي مورد بررسي و تحليل قرار گرفت. در بخش دوم اين يادداشت، ده نكته درباره‌ي تحقق اقتصاد مقاومتي را مي‌خوانيد:

براي شناخت بسترها و زمينه‌هاي تحقق اقتصاد مقاومتي، ابتدا بايد به آسيب‌شناسي اقتصاد كشور و موانع و نيازمندي‌هاي تحقق اقتصاد مقاومتي پرداخت. اولين نياز اين است كه مركزيت و محوريتي براي فعاليت در عرصه‌ي اقتصاد مقاومتي داشته باشيم. فعالان اين عرصه بايد بتوانند اطلاعات و دستاوردهاي خود را در جايي به اشتراك بگذارند. فرماندهي هوشمند و متمركزي براي هدايت فعاليت‌هاي اين حوزه و شناسايي و آموزش نيروهاي مستعد و مناسب براي فعاليت علمي و عملياتي در اين عرصه لازم است. افراد دغدغه‌مند و مراكز تحقيقاتي و اجرايي كه به اين موضوع ورود كرده‌اند، مي‌بايد در شبكه‌اي فعال و مؤثر، از فعاليت‌هاي مهم و مسائل جديد مطلع ‌شوند و سامانه‌اي پويا و هوشمند براي اين مسأله وجود داشته باشد. مراكزي چون شوراي عالي امنيت ملي كه در اين موضوع ورود خوبي داشته‌اند، بايستي با عنايت به مسائل فوق در كمك گرفتن از ديگر نيروها پويا و چابك باشند..........



Share

موضوعات

آمار وبلاگ و پیام صوتی

تعداد بازدید : 560983
تعداد نوشته ها : 136
تعداد نظرات : 12
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 560983
تعداد نوشته ها : 136
تعداد نظرات : 12
ADS

پیام مدیر

لوگوی ما

لوگوی دوستان

سایر امکانات

X