ابزار وبمستر

ما مي توانيم - توليد ملي از منظر قران كريم

اهميت توليد ملي از منظر قرآن كريم

با پيروزي انقلاب اسلامي در بهمن سال 57 و كوتاه شدن دست قدرت هاي استكباري نظير آمريكا از منابع سرشار ايران و سرنگوني رژيم ستم شاهي در اين كشور، فصل جديدي در تاريخ ملت بزرگ ايران و همچنين دور جديدي از دشمني هاي مستكبران بر عليه انقلاب اسلامي آغاز شد كه در طول گذشت مدت قريب به سه دهه از عمر پرفراز و نشيب ايران اسلامي همواره شاهد انواع و اقسام اين دشمني ها بوده ايم.

روزي به همه هم پيمانان خود در مجامع بين الملي اعلام كردند كه هدف فقط سرنگوني اين انقلاب است و همه با هم بايد دست به دست هم دهيم تا به هدف خود برسيم و بار ديگر فرياد فرعون را فراعنه زمان اعلام كردند كه:
(فَأَجْمِعُوا كَيْدَكُمْ ثُمَّ ائْتُوا صَفًّا وَ قَدْ أَفْلَحَ الْيَوْمَ مَنِ اسْتَعْلى: پس نيرنگ خود را گرد آوريد و به صف پيش آييد. در حقيقت، امروز هر كه فايق آيد خوشبخت مى‏شود.) طه: 64)
روزي ديگر بودجه ها و هزينه هاي كلان را براي سرنگوني انقلاب اسلامي تصويب كردند تا نگذارند انقلاب اسلامي لحظه اي به پيشرفت و پيروزي نزديك شود:
(إِنَّ الَّذينَ كَفَرُوا يُنْفِقُونَ أَمْوالَهُمْ لِيَصُدُّوا عَنْ سَبيلِ اللَّهِ: بى‏گمان، كسانى كه كفر ورزيدند، اموال خود را خرج مى‏كنند تا [مردم را] از راه خدا بازدارند.) الأنفال: 36)
روزي نيرنگ و حيله و فريب را وسيله اي براي رسيدن به اهداف شوم خود انتخاب كردند اما خداوند به همه كساني كه در راه او و براي او قدم بر مي دارند فرمود:
(وَ اصْبِرْ وَ ما صَبْرُكَ إِلاَّ بِاللَّهِ وَ لا تَحْزَنْ عَلَيْهِمْ وَ لا تَكُ في‏ ضَيْقٍ مِمَّا يَمْكُرُون: و صبر كن و صبر تو جز به [توفيق‏] خدا نيست و بر آنان اندوه مخور و از آنچه نيرنگ مى‏كنند دل تنگ مدار.) النحل: 127)
به طور قطع و يقين از جمله عوامل مهم ناكامي بيگانگان در مقابله با انقلاب اسلامي نگاه نافذ و بصيرت بالاي رهبران نظام جمهوري اسلامي ايران در شناسايي دشمنان و روش هاي دشمني آنان با انقلاب اسلامي بوده است.
در اين راستا رهبر معظم انقلاب در طي سال هاي رهبري خود سه گام مهم در خنثي كردن اهداف و نقشه هاي شوم دشمن برداشته اند كه به تبيين هر كدام از آنها مي پردازيم:


1- دشمن شناسي
ايشان در سخنراني هاي مختلف خود به اهميت دشمن شناسي پرداخته اند و در مواقع و شرائط مختلف اهداف و برنامه هاي نظام سلطه را براي همگان تبيين كرده اند و صراحتاً اعلام كردند كه: (يك ملت بايد دشمن را بشناسد، نقشه دشمن را بداند و خود را در مقابل آن تجهيز كند.) روزنامه كيهان 7 فروردين 86)
يكي از آياتي كه مي توان اهميت توليد ملي را از آن استفاده كرد اين آيه شريفه است كه با صراحت تمام بيان مي كند كه جامعه اسلامي بايد در صدد باشد كه در زير سلطه بيگانگان و دشمنان قرار نگيرد و روشن است كه وابستگي اقتصادي همان طور كه امام خميني رحمه الله عليه فرمودند منشأ تمام وابستگي ها و در نتيجه قرار گرفتن در تحت سلطه بيگانگان خواهد بود.


2-قطع رابطه با دشمنان
ايشان پيرامون رابطه با دشمنان قسم خورده انقلاب اسلامي بارها و بارها در سخنراني هاي متعدد اظهار داشتند كه: (قانون الهى اين است كه شما بمانيد، شما قوى شويد، شما پيروز شويد؛ ان‌شاءاللَّه پيروز هم خواهيد شد و ما هيچ احتياجى به رابطه با امريكايي ها نداريم؛ هيچ احتياجى به مذاكره و  رابطه با اينها نداريم و على‌رغم ميل دشمنان ملت ايران، ملت ما ان‌شاءاللَّه مدارج ترقّى و پيشرفت را روزبه‌روز بيشتر خواهد پيمود.)(خطبه هاي نماز جمعه تهران : 1376/10/26)


3- كسب اقتدار و آمادگي كامل در مقابل دشمن
رهبر معظم انقلاب در سال هاي اخير با نام گذاري سال ها گامي بلند ديگري در مأيوس كردن دشمنان انقلاب اسلامي داشتند و ملت استوار ايران را در مقابله با هرگونه تحريم و تهديد بسيج كرده اند .
حال با شروع سال جديد و موج تحريم ها و تهديد هاي دشمنان, معظم له با نام گذاري اين سال به نام توليد ملي و حمايت از توليد و سرمايه داخلي بار ديگر ثابت كردند كه ايران اسلامي بر مواضع خود در دستيابي به فناوري هاي روز دنيا به هيچ وجه كوتاه نمي آيد و با تمام قدرت در راه رسيدن به كامل ترين و بهترين فناوري هاي روز دنيا تلاش مي كند .
روشن است كه يكي از بزرگترين حربه هاي دشمنان در مقابل موج خروشان ملت ايران تحريم هاي متعددي است كه به مرحله اجرا گذاشتند و براي مقابله با اين تحريم ها, توليد ملي يكي از بهترين راه هاي موجود است كه مي تواند اميد دشمنان را تبديل به يأس و نا اميدي كند.


اهميت توليد ملي از منظر قرآن كريم
اهميت توليد ملي را مي توان از آيات متعددي از قرآن كريم استفاده كرد كه در اين مجال كوتاه به بررسي بعضي از آيات مي پردازيم:


1-جامعه اسلامي زير سلطه بيگانگان قرار نگيرد
(وَ لَنْ يَجْعَلَ اللَّهُ لِلْكافِرينَ عَلَى الْمُؤْمِنينَ سَبيلاً : و خداوند هرگز بر [زيانِ‏] مؤمنان، براى كافران راه [تسلّطى‏] قرار نداده است.)(النساء: 141)
يكي از آياتي كه مي توان اهميت توليد ملي را از آن استفاده كرد اين آيه شريفه است كه با صراحت تمام بيان مي كند كه جامعه اسلامي بايد در صدد باشد كه در زير سلطه بيگانگان و دشمنان قرار نگيرد و روشن است كه وابستگي اقتصادي همان طور كه امام خميني رحمه الله عليه فرمودند منشأ تمام وابستگي ها و در نتيجه قرار گرفتن در تحت سلطه بيگانگان خواهد بود :
(اگر ما يك وابستگي اقتصادي داشته باشيم اين موجب مي‏شود كه وابستگي سياسي هم پيدا بكنيم، وابستگي نظامي هم پيدا بكنيم. مملكتمان باز برگردد به آن حالتي ‏كه سابق بود.) (بيانات در جمع انجمن اسلامي كاركنان وزارت صنايع و معادن:سال 1358)
پس براي اينكه بيگانگان سلطه اي بر جامعه اسلامي نداشته باشند  بايد به مرحله اي از توليد برسيم كه كليه كالاهاي مورد نياز جامعه در كشور توليد شود و نيازي به كشورهاي بيگانه براي واردات بعضي از محصولات نداشته باشيم .
2- بسيج تمام نيروها در برابر دشمنان
منطق قرآن كريم اين است كه هيچ گاه در برابر ظلم و ستم كوتاه نياييد و قدرت خود را براي مقابله هرچه تمام تر با آنها بسيج كنيد:(وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ : و هر چه در توان داريد از نيرو بسيج كنيد.)(الأنفال: 60)
مقام معظم رهبري در راستاي اجرايي شدن بسيج نيروها در برابر دشمنان اين سال را سال توليد ملي نام گذاري كردند و صراحتاً فرمودند: (ممكن است آمريكا خطرهائى براى كشورهاى ديگر ايجاد كند؛ ممكن است ديوانگى كنند. البته من همين جا بگويم؛ ما سلاح اتمى نداريم، سلاح اتمى هم نخواهيم ساخت، اما در مقابل تهاجم دشمنان - چه آمريكا و چه رژيم صهيونيستى - براى دفاع از خودمان، در همان سطحى كه دشمن حمله كند، به آنها حمله خواهيم كرد.)( بيانات در حرم رضوي در آغاز سال 91)
خداوند متعال در آيات الهي به پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله) توصيه مي كند تابه امكانات ديگران چشم نداشته باشد
و مسلم است كه يكي از بزرگترين عوامل براي مقابله با تهديدات دشمنان رسيدن به مرحله اي است كه نيازهاي جامعه اسلامي در درون كشور توليد شود و نيازي به كشورهاي ديگر وجود نداشته باشد.
3- چشم داشتن به امكانات ديگران از عوامل انحطاط
خداوند متعال در آيات الهي به اين حقيقت اشاره مي كند كه چشم داشتن به امكانات ديگران يكي از مهمترين عوامل سقوط يك جامعه است. جامعه اي كه با وجود دارا بودن امكانات و استعداد هاي فروان به امكانات ديگران چشم داشته باشد اين جامعه نمي تواند از عزت كافي برخوردار باشد و مدام براي بهره وري از امكانات ديگران بايد در برابر آنها سر تعظيم فرود بياورد و در برابر آنها خضوع و خشوع كند.
خداوند متعال در آيات الهي  به پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله) توصيه مي كند تا به امكانات ديگران چشم نداشته باشد:
(وَ لا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ إِلى‏ ما مَتَّعْنا بِهِ أَزْواجاً مِنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَياةِ الدُّنْيا لِنَفْتِنَهُمْ فيهِ وَ رِزْقُ رَبِّكَ خَيْرٌ وَ أَبْقى: و زنهار به سوى آنچه اصنافى از ايشان را از آن برخوردار كرديم [و فقط] زيور زندگى دنياست تا ايشان را در آن بيازماييم، ديدگان خود مدوز، و [بدان كه‏] روزىِ پروردگار تو بهتر و پايدارتر است.)(طه: 131)
همچنين بيان مي كند كه در برابر امكاناتي كه به ديگران داده ايم شما بر توانايي ها و امكانات خود تكيه كنيد نه اينكه خود را با كشورها و شخصيت هاي مختلف مقايسه كنيد و از كمبود هاي خود غمگين و ناراحت بشويد چرا كه اين طرز تفكر نشانه عدم رشد كافى و احساس حقارت درونى و كمبود همت مى باشد.
ملتي كه مي خواهد در برابر مستكبران دنيا با عزت و سربلندي قد علم كند به جاي اينكه مدام خود را با سرمايه ها و پيشرفت هاي آنها مقايسه كند ، نيروى فكرى و جسمانى خويش را در راه رشد و ترقى خويشتن به كار مى گيرد، و به خود مى گويد من چيزى از ديگران كمتر ندارم و دليلى ندارد كه نتوانم از آنها پيشرفت بيشترى كنم ، من چرا چشم به امكانات و پيشرفت هاي آنها كه آن هم فقط در جهت مادي است و در بحران معنويت دست و پا ميزنند بدوزم من خودم بهتر و بيشتر توليد مى كنم .(برگفته از تفسير نمونه)

 

حجت الاسلام عباس نظري
معاون فرهنگي اداره كل تبليغات اسلامي استان قزوين



Share

اقتصاد همه چيز يك كشور است و همه جوانب ديگر آن چه سياسي و چه اجتماعي و حتي ديني و مذهبي تحت تاثير همين اقتصاد قرار مي گيرد. اهميت اين موضع آنقدر بالا است كه شارع دين اسلام صراحتاً اشاره كرده است كه “دور نيست كه با فقر، كفر هم ورود كند…” امسال به عنوان سال حمايت از توليدي ملي نامگذاري شده است. اما اصلاً حمايت از توليد ملي به چه مفهومي است؟ در كشور ما جز جنبه شعاري و پلاكاردي چه معنايي دارد؟

در اقتصاد حمايت از توليد ملي دو مفهوم كاملاً جداگانه دارد كه يكي مربوط به اقتصاد در شرايط نرمال و ديگر در شرايط بحران است.

در يك اقتصاد معمولي و سالم حمايت از توليد ملي معنايش تاكيد بر آنچه است كه داراي مزيت اقتصادي باشد. در اين نگاه به حمايت از توليد ملي هدف استقلال از ساير كشورها نيست كه اصلاً در خلاف جهت چنين تفكري حركت ميكند. در واقع در اين نگاه هدف آن است كه اگر سرمايه گذاري صورت مي گيرد حداكثر سود را محقق كند. براي مثال خيلي كشورها در خيلي موارد توليد كالا و خدمات وارد نميشوند و توان خود را روي چيزهاي ميگذارند كه با توجه به منابع طبيعي و شرايط كشورشان موجب بيشترين سود شود. واضح است كه در چنين نگاهي با اينكه كشورها استقلال واقعي ندارند در عمل چنان به هم وابسته هستند كه هرگز سرنوشت گره خورده به يكديگر را دچار بحران نمي كنند.

در يك اقتصاد در شرايط بحران داستان تعريف ديگري پيدا مي كند. مثلاً وقتي كالايي را نمي توانيد از طريق واردات تامين كنيد مجبور خواهيد بود آن را در داخل توليد كنيد ولو اينكه اصلاً صرفه اقتصادي نداشته باشد. مثال ديگر زماني است كه بيكاري به فزاينده بالا برود و در چنين شرايطي حمايت از صنايعي كه شايد توجيه اقتصادي قوي هم ندارند منطقي مي شود.

در اقتصاد فعلي جهان جز در موارد خاص اصولاً استقلال اقتصادي مفهومي ندارد و اينكه هر كشوري هر چيزي را توليد كند اتلاف منايع بوده و فاقد صرفه اقتصادي است. امروزه در رقابت بازار جهاني بايد با حداقل ضايعات، كمترين مصرف انرژي و در دسترس ترين منابع مواد و نيروي كار كالاهايي توليد كرد كه توان رقابت داشته باشند. خوب حالا با اين تعريف حمايت از توليد ملي در كشور ما كه بدون شك در يك بحران چند سويه داخلي و خارجي گرفتار است بايد به طور دقيق موشكافي شود. هدف حمايت از توليد ملي چيست؟ جلوگيري از خروج ارز حاصل از فروش نفت؟ كاهش نرخ سرسام آور بيكاري؟ تامين كالاهايي كه به دليل تحريم قابل واردات نيستند؟ و از همه مهمتر با چه سياستي اين هدف تامين شود؟

اگر صنايع را بررسي كنيم به وضوح مشخص است كه تقريباً هيچ يك از صنايع چه به لحاظ مواد مصرفي و چه فناوري و تجهيزات استقلال داخلي ندارند و وابستگي خارجي دارند. از طرفي صنايع داخلي ما توان توليد همه كالاهاي مورد نياز كشور را ندارند و بسياري از كالاها عمدتاً منبع تامين خارجي دارند و رقيب داخلي به مفهوم واقعي ندارند. اگر هدف جلوگيري از نابودي صنايع داخلي و ايجاد ظرفيت بالا بردن توليد و همچنين ايجاد صنايع جديد باشد در قدم اول نياز به ايجاد فناوريهاي كارخانه سازي است. صنايع سنگيني كه لوازم و تجهيزات صنعتي مي سازند. اين دقيقاً نقطه اي است كه در آن مشكل داريم. در واقع تنوع بسيار بالاي فناوريهاي لازم در ايجاد صنايع آنقدر بالا است كه توليد داخلي آنها مفهوم ندارد. مثلاً شما اگر يك دستگاه توليدي را ببينيد خواهيد يافت كه مجموعه اي از چند شركت بين المللي اقدام به توليد موتور و ابزار دقيق و قطعات مكانيكي و … كرده اند. به هر ميزان آن دستگاه پيچيده تر باشد تنوع شركتهاي درگير در آن هم بيشتر مي شود. علت اين ماجرا آن است كه فناوريها پيچيده و پر هزينه شده اند و روند تحقيقات و توسعه لازم براي ايجاد آنها موجب شده است كه اغلب شركتهاي چند مليتي تخصصي در هر موردي ايجاد شود و بقيه به سراغ آنها بروند. شايد توليد يك كالاي خاص (مثلاً اورانيوم ۲۰ درصد غني شده يا موشكهاي دفاعي و هجومي) ولو به قيمت چند ده برابر بين المللي آن با توجه به تحريم و يا مساله امنيت ملي آن توجيه داشته باشد اما صنايع عمومي چنين نيستند و اين روند در مورد آنها قابل پياده سازي نيست.

در واقع اولين قدم حمايت از توليد ملي نوسازي صنايع براي امكان توليد مرغوب و رقابتي است. در شرايطي كه با حجم وسيع واردات صورت مي گيرد و از آن به عنوان ابزار كنترل تورم استفاده مي شود دقيقاً عكس اين جهت حركت ميشود زيرا همان حداقل توليد نيز در سايه واردات سنگين محو مي شود. در مجموع با اينكه ايده حمايت از توليد ملي حركت بسيار خوبي است اما به دلايل مختلفي به مفهوم استقلال فني و اقتصادي قابل اجرا (اقلاً براي كشوري مثل ما) در كوتاه و ميان مدت نيست. زيرا در كشوري مانند ايران منابع فني و اقتصادي محدودي وجود دارد و از طرفي به دليل سوء مديريت همان منابع محدود هم به طرز صحيح مصرف و نتيجه بخش نمي شود. با اين تعاريف بايد از نگاه تخصيص منابع به مفهوم ايجاد استقلال اقتصادي به طرز جدي اجتناب كرد و بيشتر منابع به سمت آنچه صرفه اقتصادي دارد جهتدهي گردد و اگر مسيري جز اين انتخاب شود در عمل برآيند آن موجب بهبود اوضاع اقتصادي نخواهد شد. در مجموع سال ۹۱ سال سختي خواهد بود. بحث تحريم نفتي و شدت يافتن تحريمهاي بانكي و مالي و همچنين سودجويي كشورهايي مانند چين و هند ميتواند به طور كلي حمايت از توليد ملي را در جهتي عكس به پيش ببرد.



Share

موضوعات

آمار وبلاگ و پیام صوتی

تعداد بازدید : 560800
تعداد نوشته ها : 136
تعداد نظرات : 12
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 560800
تعداد نوشته ها : 136
تعداد نظرات : 12
ADS

پیام مدیر

لوگوی ما

لوگوی دوستان

سایر امکانات

X