ابزار وبمستر

ما مي توانيم - Archive: 1391-06-1
علم نافع، راه ميانبر براي توليد ملي / جمال الديني، سيد حميد*

از نگاه نخبگان توليد ملي به معني هدف گذاري نهايي در پژوهش است چرا كه توليد ملي مي تواند به يك معيار خاص در ارزيابي فعاليت هاي علمي بدل شود.
براي حركت به سوي توليد ملي بايد از مقاله محوري به سمت خدمت محوري حركت كرد كه در اين راه خدمت مي تواند كار و يا توليد محصول مبتني بر دانش و فناوري باشد. در واقع توليد ملي به معني توانايي تجاري سازي محصولات ناشي از مقالات است. همان طور كه ما موضوعي به عنوان «علم نافع» در روايات داريم بايد اين موضوع را هم مورد توجه قرار دهيم كه از مقالات، محصول بدست بياوريم. در حال حاضر در بسياري از كشورهاي پيشرفته مطالعاتي در اين زمينه انجام شده كه اين موضوع را دريافته اند كه تعداد مقالاتي كه در اين كشورها چاپ شده با هدف گذاري نهايي آنها كه ارائه يك خدمت و يا توليد يك محصول بوده، همخواني نداشته است، از همين رو بايد راهكارهايي در اين زمينه انديشيد.
مهمترين راهكار در اين بخش شفاف شدن اولويت ها در حوزه هاي علم و فناوري است. در واقع توليد ملي يا ارائه خدمت وقتي مي تواند در بازار رقابتي حضور پيدا كند كه اولويت هاي توليد بر اساس نيازها تعيين شده باشد.
در اين ميان يكي از اولويت هايي كه مي توان به خوبي از آن بهره برد، سرمايه گذاري در فناوري هاي جديد است كه مي توان با سرمايه كم، خروجي زيادي داشت.
اعطاي گرانت پژوهشي يا وام هاي كم بهره به تيم هاي متشكل از متخصصان مختلف كه بتوانند در مراكز رشد فعاليت كنند، تقويت مراكز رشد و پارك هاي علمي تحقيقاتي براي اينكه محققان بتوانند ايده هاي منتج از مقالات را به خدمت يا محصول تبديل كنند و اجرايي شدن و تقويت شركت هاي دانش بنيان بر اساس برنامه ريزي و حسابرسي تعهدي نيز از جمله اين راهكارها است.
در صورتي كه اين مراكز در دستگاه هاي مختلف ايجاد شود به خوبي مي تواند توليد محصول و خدمات را پيش ببرد. در حال حاضر شركت هاي بزرگ دنيا در حوزه فناوري بيشترين بهره از وجود اين واحدها مي برند چرا كه اين واحدها وظيفه شناسايي نيازها را برعهده دارند و به روز آن را پاسخ مي دهند. اين واحدها با دانشگاه ها و پژوهشگاه ها ارتباط دارند و محصولات مورد نياز را سفارش مي دهند و به اين ترتيب به چرخه ايده تا محصول كمك مي كنند.
تشكيل مجموعه هايي كه به صورت متمركز براي امور بازرگاني و بازاريابي محصولات دانش بنيان فعاليت كنند نيز مي تواند به توليد ملي كمك كند.
يكي از مقوله هاي مهم در توليد ملي، در كنار ابزارهاي فيزيكي، نيروي انساني است. نيروي انساني نيز به دو گروه توانمند و معمول تقسيم مي شوند. اين موضوع نقطه قوت كشور ما است كه نيروي انساني توانمندي داريم اما اين موضوع نياز به يك بازبيني مجدد دارد تا بتوانيم با آموزش اين نيرو آن را در جهت توليد ملي و ارائه خدمات به صورت تخصصي توانمند كنيم.
در واقع بايد بتوانيم نيروي انساني را بر اساس نياز كشور خودمان تربيت كنيم و در اين راه مي توان به صورت بالفعل از دانشمندان ايراني كه در خارج از كشور حضور دارند و يا دانشمندان غير ايراني كه بتوانند به انتقال تكنولوژي به ايران كمك كنند، بهره بگيريم.


پي نوشت:
*. عضو شوراي عالي استعداد درخشان وزارت بهداشت.

منبع: سايت حوزه



Share

مصرف و مصرف‌گرايي از منظر اسلام و جامعه‌شناسي اقتصادي

چكيده

مصرف و مصرف‌گرايي مسأله‌اي چند بعدي است كه از جهات گوناگون قابل بررسي است و در هر جامعه‌اي متأثر از عوامل متعدد از جمله فرهنگ عمومي، هنجارها و ارزش‌هاي حاكم است. مصرف‌گرايي، اصالت دادن به مصرف و هدف قرار دادن رفاه و دارايي‌هاي مادي است. اسلام با تأكيد بر لزوم حفظ مال، تأمين نيازهاي زندگي، سرمايه‌گذاري اقتصادي، تأمين رفاه زندگي براي خود و افراد تحت تكفل با معيار رعايت اعتدال و ميانه‌روي، مسلمانان را به مصرف دعوت كرده و از هرگونه اسراف، تبذير و ... در مصرف منع كرده است. مصرف‌گرايي آثار متعدد و گوناگون اقتصادي، سياسي، رواني و به ويژه جامعه‌شناختي را در جامعه بر جا مي‌گذارد. از آثار جامعه‌شناختي مصرف‌گرايي مي‌توان به تبديل ثروت به مصرف، به ارزش و غلبه آن بر ديگر ارزش‌ها، نمايش ثروت، شكاف طبقاتي و نابرابري اجتماعي، احساس محروميت و ... نام برد. مقاله حاضر به روش اسنادي، تحليل محتوا و توصيفي و رويكرد جامعه‌شناختي بعد از تبيين آثار مصرف‌گرايي در جامعه، مصرف‌گرايي را از ديد آموزه‌هاي اسلامي بررسي مي‌كند و به اين نتيجه مي‌رسد كه مصرف به خودي خود پديده‌اي مذموم نيست و اسلام نيز مسلمانان را براي تأمين نيازهاي زندگي تشويق مي‌كند اما مصرف‌گرايي و هدف قرار دادن مصرف آثار منفي داشته، هم‌سو با مفاهيمي چون اسراف، تبذير و اتراف بوده و از ديد اسلام مذموم شمرده شده است.

واژگان كليدي: اسلام، مصرف، مصرف‌گرايي، جامعه‌شناختي اقتصادي، اسراف، تبذير، اتراف و مصرف‌كننده.



Share

وزير اقتصاد ارائه كرد:
گزارش4 ساله عملكرد اقتصاد ايران/ چشم‌انداز اقتصاد در سال 91


وزير امور اقتصادي و دارايي در ملاقات دولت با رهبر معظم انقلاب اسلامي، گزارشي از شرايط اقتصاد جهاني، تحريم اقتصادي ايران، عملكرد اقتصاد ايران در دوره 4 ساله گذشته و چشم انداز اقتصاد ايران در سال 91 ارائه كرد.

به گزارش خبرگزاري مهر، سيدشمس الدين حسيني وزير امور اقتصادي و دارايي و سخنگوي اقتصادي دولت در ملاقات دولت با رهبر معظم انقلاب اسلامي در دوم شهريورماه جاري گزارشي ارائه كرد كه متن كامل آن در ذيل مي آيد:

گزارش حاضر در 3 بخش تنظيم شده است. ابتدا چند نكته در باب شرايط اقتصاد جهاني و تحريم اقتصادي ايران ارايه مي شود، قسمت دوم گزارش به عملكرد اقتصاد ايران در دوره 1386- 1390اختصاص دارد و در پايان اشاره اي به چشم انداز اقتصاد ايران در سال 1391مي شود.



Share

حجم 140 ميليارد دلاري مبادلات ايران با كشورهاي عدم تعهد


يك كارشناس مسائل اقتصادي با تاكيد بر ظرفيت هاي اقتصادي شانزدهمين اجلاس عدم تعهد، از حجم 140 ميليارد دلاري مبادلات ايران با كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد در سال گذشته خبر داد.

علي ديني تركمان در گفتگو با مهر، در خصوص فرصت هاي اقتصادي برگزاري شانزدهمين اجلاس كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد در تهران، اظهار داشت: درحقيقت شكل گيري جنبش عدم تعهد پيشبرد خط سياسي مستقل از بلوك شرق و غرب در دوره جنگ سرد بود.
وي تصريح كرد: براين اساس همان خط سياسي در دوره پس از جنگ سرد به لحاظ اقتصادي به معناي پيشبرد خطي است كه رابطه كشورهاي درحال توسعه را با هم تقويت كند يعني به جاي رابطه اي كه تحت عنوان رابطه "شمال -جنوب" مطرح است، رابطه "جنوب - جنوب" را پيش ببرد.
 
كارشناس موسسه پژوهش هاي بازرگاني اضافه كرد: در چنين شرايطي امكان بيشتري براي كشورهاي درحال توسعه جهت دسترسي به بازارهاي وسيع تر و همچنين فراهم شدن شرايط براي استقلال فن آورانه به وجود خواهد آمد.

وي با اشاره به اينكه سال گذشته حجم مبادلات تجاري غيرنفتي ايران (واردات و صادرات) با اين كشورها در حدود 40 ميليارد دلار بوده است، گفت: اين در حالي است كه اگر كل مبادلات تجاري اعم از مبادلات نفتي و غيرنفتي ايران را با كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد در نظر بگيريم رقمي بالغ بر 140ميليارد دلار خواهد شد.

اين اقتصاد دان تصريح كرد: ب راين اساس سهم مبادلات بازرگاني ما با كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد نسبت به كل مبادلات تجاري نفتي و غيرنفتي در حدود 30 درصد است كه اين امر نشان دهنده فراهم بودن زمينه مساعد براي توسعه فعاليت اقتصادي است.

به گفته وي، ايران مي تواند از بازارهاي اين كشورها جهت صادرات كالاهاي توليدي خود و همچنين خدمات فني و مهندسي استفاده بهينه كند.

اين استاد دانشگاه پيشنهاد كرد: به نظر مي رسد كه كميسيون هاي اقتصادي اين اجلاس دموكراسي كردن نظام حكمراني اقتصاد جهاني، صندوق بين المللي پول و بانك جهاني را در دستور كار خود قرار دهند.

منبع: خبرگزاري مهر



Share
ادامه صادرات كالا به ايران از سوي كشورهاي ۱+۵
 
خبرگزاري ايمنا: شركاي عمده‌ي تجاري در واردات كالا به ايران برخي از اعضاي گروه (۱+۵) هستند و از اين رو مي‌توان با اطمينان گفت: اعمال رويه‌هاي محدودكننده‌ي واردات نتوانسته است مانع از واردات كالا به كشور شود.

جمهوري اسلامي ايران از نيمه‌ي سال ۱۳۸۴ با از سرگرفتن فعاليت تعليق شده‌ي غني‌سازي اورانيوم (به موجب قرارداد سعدآباد با كشورهاي فرانسه، آلمان و انگليس) وارد فرآيندي از تحريم‌هاي بين‌المللي شد كه از آن تحت عنوان تحريم‌هاي «هوشمند» ياد مي‌شود. ويژگي اصلي تحريم‌هاي هوشمند، هدف قراردادن نهادها و افرادي بود كه بنا به ادعاي كشورهاي غربي در فعاليت‌هاي هسته‌اي و نظامي حساس كشور درگير بودند.



Share

در گفتگو با مهر عنوان شد؛
توليد ماده اوليه داروي ايراني ام اس كه انحصار اسرائيل را شكست


مديرعامل شركت داروسازي اسوه، از توليد ماده اوليه داروي "گلاتيرامر" براي بيماران مبتلا به ام اس در كشور خبر داد كه تاكنون در انحصار اسرائيل بوده است.

دكتر عباس كبريايي زاده در گفتگو با خبرنگار مهر، از اين دارو به عنوان يكي از سه داروي مطرح در درمان بيماران ام اس در دنيا نام برد و افزود: داروي "گلاتيرامر" جزو پرفروش ترين داروهاي بيماري ام اس در آمريكاست.

وي اظهارداشت: اين دارو هم اكنون با نام "اسويمر" در داخل توليد مي شود.

عضو هيئت مديره انجمن علمي داروسازان ايران، يكي از ويژگيهاي اين دارو را مصرف آن در دوران بارداري دانست و گفت: اين دارو بر روي سيستم ايمني بدن تاثير مي گذارد و از عود بيماري جلوگيري مي كند.

كبريايي زاده با اعلام اينكه بيماران ايراني تا قبل از توليد اين دارو در كشور از مصرف آن محروم بودند، افزود: اين دارو چون در انحصار اسرائيل بود، امكان واردات آن را نداشتيم كه بعد از توليد آن در داخل، توانستيم علاوه بر شكستن انحصار توليد اين دارو در دنيا، بيماران ام اس در كشورمان نيز از مزاياي خاص اين دارو بهره مند شده اند.

مديرعامل شركت داروسازي اسوه ادامه داد: داروي ايراني از سال گذشته وارد بازار دارويي كشور شده و هم اكنون ايران به عنوان سومين توليد كننده اين دارو در دنيا شناخته مي شود.

وي با اعلام اينكه ماده اوليه اين دارو در حال حاضر از كشور هند وارد مي شود، تاكيد كرد: پيش بيني كرده ايم تا اوايل سال آينده توليد ماده اوليه اين دارو در داخل آغاز شود.

منبع: خبرگزاري مهر



Share

موضوعات

آمار وبلاگ و پیام صوتی

تعداد بازدید : 561005
تعداد نوشته ها : 136
تعداد نظرات : 12
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 561005
تعداد نوشته ها : 136
تعداد نظرات : 12
ADS

پیام مدیر

لوگوی ما

لوگوی دوستان

سایر امکانات

X