|
|
| | بر اساس آمارهاي فائو توليد محصولات كشاورزي ايران طي سال هاي پس از انقلاب بيش از ۳ برابر شده، توليد غلات ۱۲ ميليون تن افزايش يافته و توليد گوشت ۵.۵ برابر شده است. | |
بر اساس آمارهاي فائو توليد محصولات كشاورزي ايران طي سال هاي پس از انقلاب بيش از ۳ برابر شده، توليد غلات ۱۲ ميليون تن افزايش يافته و توليد گوشت ۵.۵ برابر شده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، آمارهاي سازمان جهاني خوار و بار و كشاورزي (فائو) نشان مي دهد توليد محصولات زراعي و باغي ايران در سال ۲۰۱۰ نسبت به قبل از انقلاب اسلامي ايران افزايشي بيش از ۳ برابري داشته است.
بر اساس اين گزارش مجموع توليد حدود ۱۰۰ رقم محصول كشاورزي ايران در سال ۱۹۷۸ بالغ بر ۲۸ ميليون و ۸۰۰ هزار تن بوده است كه اين رقم در پايان سال ۲۰۱۰ به حدود ۹۰ ميليون تن رسيده است.
رشد ۱۲ ميليون تني توليد غلات طي سي و سه سال گذشته
گزارش فائو حاكي است: توليد غلات در ايران در سال ۱۹۷۸ حدود ۸ ميليون و ۴۷۴ هزار تن بوده است كه اين رقم در آخرين گزارش اين سازمان به ۲۰.۹ ميليون تن(در سال ۲۰۱۱) رسيده است. بدين ترتيب توليد غلات ايران پس از انقلاب رشدي بيش از ۲ برابري را تجربه كرده است و در حدود ۱۲ ميليون تن افزايش داشته است.
دو رقمي شدن توليد گندم ايران و رسيدن به مرز خودكفائي
بر اساس گزارش فائو، جمهوري اسلامي ايران كه در سال ۱۹۷۸ كمتر از ۵ ميليون و ۶۶۰ هزار تن گندم توليد مي كرد و يكي از بزرگترين واردكنندگان گندم در جهان بود، توليد اين محصول در ايران در سال ۲۰۱۱ به بيش از ۱۳.۵ميليون تن رسيد و اين كشور در اين محصول استراتژيك به مرز خودكفائي رسيد.
بنابراين گزارش، حجم توليد گندم در ايران طي اين سالها با افزايش ۸ ميليون تني مواجه شده و بيش از ۱۶۰ درصد رشد داشته است. ايران در سال ۲۰۱۱ به عنوان دوازدهمين توليد كننده بزرگ گندم در جهان شناخته شده است.
رتبه اول تا هفتم ايران در توليد ۲۲ محصول كشاورزي در جهان
بر اساس گزارش فائو پس از انقلاب، ايران در توليد ۲۲ محصول مهم كشاورزي در ميان هفت كشور نخست دنيا قرار گرفته و رتبه نخست توليد پسته، رتبه دوم خرما و رتبه ۱۸ گندم جهان را به خود اختصاص داده است. آخرين آمارهاي ارائه شده از سوي سازمان جهاني خواروبار و كشاورزي سازمان ملل نشان مي دهد ايران يكي از بزرگترين توليدكنندگان مهم محصولات كشاورزي در جهان است. ايران در صدر توليد كنندگان پسته در جهان معرفي شده و رتبه نخست توليد اين محصول را به خود اختصاص داده است.
اگرچه ايران فقط در در زمينه توليد اين محصول رتبه نخست جهان را به خود اختصاص داده است اما در زمينه توليد ۲۱ محصول ديگر جزء هفت كشور نخست دنيا قرار دارد. جايگاه دومين توليد كننده خرما و دومين توليد كننده زردآلوي جهان به ايران اختصاص دارد. رتبه سومي توليد بادام، گيلاس، خيار، و هندوانه نيز در جهان به ايران اختصاص داده شده است و اين كشور در زمينه توليد چهار محصول سيب، به، گردو و صمغ طبيعي نيز در رتبه چهارم جهان قرار گرفته است.
آمارهاي فائو نشان مي دهد ايران از نظر توليد پيله كرم ابريشم و انجير نيز رتبه پنجم جهان، از نظر توليد هلو، ليموترش، و پياز رتبه ششم و از نظر توليد گوجه فرنگي، فندق، پرتقال، آلو، كيوي، و نعناع رتبه هفتم جهان را به خود اختصاص داده است. رتبه جهاني ايران در توليد ۷ محصول ديگر به اين شرح اعلام شده است: عسل طبيعي ۱۱، چاي،بادمجان و سيب زميني ۱۴، گندم ۱۸، جو و سويا ۲۰.
بدين ترتيب ايران در توليد ۲۹ محصول مهم كشاورزي در ميان ۲۰ كشور نخست دنيا قرار گرفته است. با اين حال اين كشور در زمينه توليد برخي محصولات مهم ديگر مثل برنج، دانه آفتابگردان، گوشت و شير رتبه بيشتر از ۲۰ را در جهان بدست آورده است. محصول مهم زعفران كه ايران بزرگترين توليد كننده آن در جهان است در آمارهاي فائو لحاظ نشده است.
افزايش ۵.۵ برابري توليد انواع گوشت در ايران
توليد انواع گوشت در ايران در سال ۱۹۷۷ بالغ بر ۴۸۰ هزار تن بوده است كه اين رقم در سال ۲۰۱۱ به ۲.۷۲۱ ميليون تن افزايش يافته است كه بيش از ۲ ميليون تن افزايش را نشان مي دهد و در واقع توليد گوشت در ايران ۵.۵ برابر شده است. در نتيجه اين امر ايران به هشتمين توليدكننده بزرگ گوشت در آسيا تبديل شده است. آسيا با توليد ۱۲۳ ميليون تن گوشت جهان بزرگترين توليد كننده اين محصول در جهان شناخته شده است. ايران با سهم دو درصدي در توليد گوشت آسيا ششمين توليد كننده بزرگ اين محصول در اين قاره شناخته شده است.
از كل ۲.۷۲۱ ميليون تن گوشت توليدي ايران در سال ۲۰۱۱ حدود ۱.۸۲ ميليون تن مربوط به گوشت مرغ بوده است. ايران در سال ۲۰۱۱ همچنين ۳۷۱ هزار تن گوشت وارد كرده است.
چين با توليد ۸۲ ميليون تن گوشت بزرگترين توليد كننده اين محصول در آسيا و جهان شناخته شده است و پس از اين كشور به ترتيب كشورهاي هند با ۶.۷ ميليون تن و ژاپن با ۳ ميليون تن به ترتيب در مراتب بعدي قرار گرفته اند.
رشد ۴.۵ برابري توليد ميوه در ايران نسبت به سه دهه گذشته
بر اساس اين گزارش، توليد انواع ميوه در كشور ما در سال ۱۹۷۸ حدود ۲ ميليون و ۸۸۳ هزار تن بوده است كه اين رقم در سال ۲۰۰۹ با افزايش ۱۱ ميليون تني به ۱۳ ميليون و ۱۸۳ هزار تن رسيده است. بنابر گزارش فائو، توليد انواع ميوه در ايران طي سي و دو سال پس از پيروزي انقلاب اسلامي با رشد ۴.۵ برابري مواجه شده است.
افزايش ۱۲ ميليون تني توليد سبزي و صيفي
بر اساس اين گزارش، حجم توليد انواع سبزي جات و صيفي جات در سال ۱۹۷۸ بيش از ۴ ميليون و ۶۲۱ هزار تن بوده است كه اين رقم در سال ۲۰۱۰ به بيش از ۱۶ ميليون و ۳۵۱ هزار تن افزايش يافت. گزارش فائو حاكي است: توليد انواع سبزي جات و صيفي جات طي سالهاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي با رشد ۱۲ ميليون تني و ۲۵۰ درصدي مواجه شده است.