ابزار وبمستر

ما مي توانيم - صادرات

زعفران محصولي است كه به طور عمده در استان‌هاي خراسان رضوي و جنوبي كاشت مي‌شود و تأثير بسزايي بر زندگي مردم دارد. بنا بر آمار اعلام شده، با توجه به صادرات ۳۶۶ ميليون دلاري زعفران و ۵.‌۵۱ ميليارد دلاري كل بخش كشاورزي در سال ۹۰، سهم ۷ درصدي صادرات بخش كشاورزي مربوط به زعفران است، حال آن كه حجم توليد اين محصول كمتر از ۰.‌۰۰۰۱ (يك ده هزارم) كل توليد كشاورزي است.

به گزارش «تابناك» و به نقل از مركز تحقيقات راهبردي غذا و كشاورزي دانشگاه تهران، نگاهي به روند تغييرات سطح زير كشت زعفران در سال‌هاي اخير، نشان مي‌دهد كشت اين محصول به شدت افزايش يافته است، به گونه‌اي كه در سي سال گذشته، سطح زير كشت اين محصول، از ۴.‌۲۵ هكتار در سال ۶۰ به ۷۰ هزار هكتار در سال ۹۰ رسيده كه نشان از رشد ۱۶.‌۵ برابري آن دارد. مزيت‌هاي نسبي كاشت زعفران نسبت به ديگر محصولات در بسياري از مناطق، سبب توجه كشاورزان به اين محصول شده و نياز به آب كم، تطابق با شرايط خرده مالكي و وجود نيروي كار در فصل برداشت محصول از جمله مزاياي نسبي است.

همچنين تحقيقات نشان مي‌دهد، بين افزايش سطح زير كشت زعفران و همين طور ميزان وابستگي درآمد سالانه‌ كشاورزان با كم‌آبي رابطه معناداري هست، به گونه‌اي ‌كه با كاهش بارندگي و منابع آب مناطق جنوبي خراسان در سال‌هاي اخير، كشاورزان اين مناطق به كشت زعفران اقبال بيشتري نسبت به محصولات ديگر نشان داده‌اند. در بسياري از اين مناطق درآمدهاي حاصل از فروش زعفران، نقش اساسي در تأمين زندگي مردم منطقه دارد.

رويكرد روزافزون كشاورزان كشور به اين محصول پر سود كه محدود به استان خراسان نمي‌شود، مخاطراتي را به همراه دارد كه بي‌توجهي كار‌شناسي مديريت توليد، تجارت و صنايع تبديلي كشاورزي، مي‌تواند فرصت‌هاي توسعه اين محصول را به چالشي جدي بدل كند.

*ايران محصول زعفران خود را با واسطه مي‌فروشد

به ‌رغم سهم ۹۶ درصدي ايران در توليد جهاني زعفران، سهم اندكي از تجارت زعفران نصيب ايران مي‌شود. اين در حالي است كه اسپانيا با حدود ۲۰ تن توليد و ۱۵۰ تن صادرات در سال، سهم عمده‌اي از تجارت زعفران را از آن خود كرده است. ايران زعفران خود را به كشورهاي واسطه مي‌فرستد تا اين كشور‌ها، كار بازاريابي را در كشورهاي هدف انجام دهند و سود سرشار حاصل از اين دلالي را نصيب خود كنند. مهم‌ترين كشورهايي كه زعفران ايران را بازصادرات مي‌كند، اسپانيا و امارات متحده عربي هستند.

در اين باره بايد گفت، با توجه به اينكه بيشتر توليد كنندگان ايراني، هيچ تجربه‌اي براي بازاريابي محصول خود ندارند، مطمئناً افزايش توليد و عرضه اين محصول در سال‌هاي آتي بدون ورود به بازارهاي جديد و عدم افزايش تقاضا، بازار را اشباع كرده و قيمت زعفران افت محسوسي خواهد داشت. نتيجه بي‌تدبيري امروز و نبود مديريت يكپارچه در بخش توليد و تجارت زعفران، بي‌گمان بازار اين محصول را با بحران روبه‌رو خواهد كرد.

*نامحتمل‌تر شدن تحقق برند ملي زعفران ايران

در آخرين برنامه توسعه زعفران در سال ۸۹ قرار بر تشكيل برند واحد ملي و حفظ حقوق معنوي آن (حمايت از ثبت خواص و ويژگي‌هاي زعفران در مبادي بين‌المللي، كدكس غذايي و استاندارد جهاني) شده است. همچنين در اين برنامه، ارتقاي سهم تجارت بين‌المللي زعفران از صادرات متوسط سالانه ۱۳۰تن به ۳۵۰ تن در سال ۱۴۰۰ و ارزآوري بيش از يك ميليارد دلار هدف‌گذاري شده است. اين اهداف با شناسايي و توسعه بازارهاي فروش زعفران و نيز متعادل سازي قيمت داخلي و قيمت‌هاي جهاني ميسر مي‌شود، كه تا كنون محقق نشده است.

با افزايش سالانه بهره‌برداران توليد زعفران و گسترش توليد اين محصول در مناطق گوناگون كشور، كار واحد كردن برند توليدي اين محصول به جهت تعدد ذينفعان، كاري سخت‌تر و پيچيده‌تر خواهد شد؛ اما اگر برند ملي محقق شود، بهره‌برداران جديد، سود بالا‌تر خود را در اين خواهند ديد كه به اين طرح ملي اضافه شده و زير چتر برند ملي، توليد خود را عرضه كنند.

*توليد غير بهره‌ور به جهت ورود كشاورزان بي‌تجربه

گسترش توليد زعفران در ميان بهره‌برداران جديد كه تجربه اين رشته را ندارند و با نحوه كشت درست و اصولي زعفران بيگانه‌اند، بهره‌وري توليد اين محصول را با مشكلاتي روبه‌رو كرده، به گونه‌اي كه هم‌اكنون كار‌شناسان مهمترين مشكل توليد زعفران را عملكرد پايين زعفران در كشور مي‌دانند.

متوسط وضعيت عملكرد توليد زعفران ايران در هجده سال مانده به سال ۸۹، برابر با ۳۲/۴ كيلوگرم در هر هكتار و مجموع توليد ۲۳۹ تن در سال ۱۳۸۹ بوده كه در برنامه ملي زعفران هدف‌گذاري شده عملكرد تا سال ۱۴۰۰ به ۷ كيلوگرم در هر هكتار و مجموع توليد به ۵۰۰ تن برسد؛ اما عملاً شرايط توليد به گونه‌اي‌ است كه رشد محسوسي در عملكرد اين محصول در سال‌هاي اخير ديده نشده است.

به ‌روز نبودن روش‌هاي ترويج و آموزش كشاورزي در مناطق توليد زعفران و نبود رگولاتور‌هاي تشويقي براي بالا بردن بهره‌وري اين محصول، مهمترين عوامل رشد نيافتگي بهره‌وري اين محصول در كشور است.

*بي‌توجهي به ارتقاي فناوري توليد و فرآوري، فرصتي براي رقبا

ورورد رقباي جديد مثل چين و افغانستان به بازار زعفران، لزوم توليد كيفي و ارزان را ايجاب مي‌نمايد. اكنون پرسشي كه مطرح است اينكه چرا كشور ايران كه مدت‌هاست انحصار اين محصول با ارزش را در اختيار داشته، به فكر ارتقاي فناوري در توليد و فرآوري اين محصول نيفتاده است؟

در اين باره بايد گفت، فناوري‌هاي برداشت و فرآوري محصول زعفران، مي‌تواند حاشيه امني براي توليد ايران در بازارهاي جهاني ايجاد كند، چون در اين صورت است كه مي‌توان محصولي باكيفت‌تر از رقبا و ارزان‌تر از آنها را وارد بازار كرد. توجه كمي به توليد زعفران و برنامه‌ريزي نادرست پيرامون ارتقاي فناوري در اين بخش ضربات جدي به اقتصاد اين محصول وارد خواهد كرد، چرا كه در صورت عرضه زعفران ارزان‌تر توسط اين كشور‌ها، بازار به آساني در اختيار كشورهاي رقيب قرار خواهد گرفت و در اين صورت، علاوه بر از دست دادن يك منبع خوب ارزآوري، زندگي روستاييان بسياري نيز با مشكل جدي روبه‌رو خواهد شد.

*چالش‌هاي ديگر

از ديگر مسائل موجود در توليد زعفران ايراني، مي‌توان به نوسانات قيمتي محصول، ‌بهاي فزاينده پياز زعفران، ترس از كاشت عمده زعفران به دليل مسائلي مانند بي‌ثباتي بازار، نبود سرمايه اوليه كافي با توجه به هزينه‌هاي بالاي كاشت زعفران در سال اول و ارائه تسهيلات اندك و نامناسب براي اين محصول اشاره كرد.

از متوليان كشاورزي و توليد كشور انتظار مي‌رود در سال توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه ايراني، مديريت نظام‌مندي روي اين محصول محروميت‌زدا و سودآور ارائه دهند و با جدي‌ گرفتن تهديد‌هاي پيش روي اين بخش اقتصادي كشور، موانع پيشرفت را از پيش پاي كشاورزان اين رشته بزدايند



Share

آمار صادرات و واردات اعلام شد

رئيس كل گمرك جمهوري اسلامي گفت: حجم تجارت ايران در چهار ماه نخست سال جاري به 29.2 ميليارد دلار رسيده كه سهم صادرات غيرنفتي 12 ميليارد دلار است.

به گزارش واحد مركزي خبر ، عباس معمار‌نژاد گفت : در اين مدت 12 ميليون و 500 هزار تن كالا به ارزش 17 ميليارد و 273 ميليون دلار وارد شده كه از نظر وزني در مقايسه با مدت مشابه پارسال 12.5درصد افزايش و از نظر ارزش 7 درصد كاهش يافته است.

 

رئيس كل گمرك اعلام كرد : صادرات غيرنفتي در اين مدت به 24 ميليون و 200 هزار تن به ارزش حدود 12 ميليارد دلار رسيده است.

 

معمارنژاد گفت : اين رقم در مقايسه با مدت مشابه پارسال از نظر وزن 7.5 درصد كاهش و از نظر ارزشي 16 درصد كاهش نشان مي‌دهد. 

 

وي در باره تركيب واردات هم گفت: 71 درصد از كالاهاي وارداتي شامل مواد اوليه و واسطه‌اي توليدي ، 17 درصد كالاي سرمايه‌اي و 12 درصد كالاي مصرفي بوده است.

 

رئيس كل گمرك جمهوري اسلامي ايران تاكيد كرد : در گمرك دو هدف عمده را در سال توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه ايراني پيگيري مي كنيم كه شامل كاهش زمان و كاهش هزينه تشريفات گمركي است.

 

معمار نژاد گفت :در فرايند تشريفات گمركي ، غير از خود گمرك 14 تا 15 سازمان درگير هستند.

 

وي افزود : اگر تاخيري در تشريفات گمركي اتفاق مي افتد به هيچ وجه به اين معني نيست كه فقط گمرك موجب طولاني شدن زمان آن شده است چون اگر كسي كالايي را به گمرك بياورد و اسناد و مدارك مورد نياز و مجوزهاي فني، بهداشتي و قرنطينه اي را به طور كامل ارائه نكند ، نمي تواند كالا را ترخيص كند.

 

معمارنژاد اظهار داشت : در كار خودمان مطالعه زمان سنجي و سه مسير سبز، زرد و قرمز داريم كه كالاها متنساب با شرايط خود در يكي از اين مسيرها اظهار مي شود و تشريفات گمركي صورت مي گيرد.

 

وي گفت : در سال 1390 در مسير سبز زمان اجراي تشريفات گمركي 4 ساعت ، در مسير زرد 22 ساعت و در مسير قرمز (كه طولاني ترين زمان است) 33 ساعت بوده است.

 

معمارنژاد افزود : ايجاد سرويس ارزيابي ويژه براي واحدهاي توليدي، اولويت در ايجاد انبارهاي اختصاصي براي واحدهاي توليدي، كاهش برخي مراحل ترخيص مواد اوليه واحدهاي توليدي ، هدايت اظهارنامه‌هاي وارداتي واحدهاي توليدي و صادركنندگان نمونه به مسيرهاي سبز و زرد، ترخيص بدون وقفه كالاهاي وارداتي واحدهاي توليدي معرفي شده، انجام تشريفات ارزيابي در محل كالاهاي صادراتي بدون محدوديت زماني و مكاني، اختصاص مسير يا درب خروج مرزي ويژه براي صادرات، پذيرش نمونه‌هاي صادرات واحدهاي توليدي و رسيدگي خارج از نوبت به ارزش اظهارنامه‌هاي واحدهاي توليدي از تسهيلاتي است كه گمركات سراسر كشور در سالجاري به واحدهاي توليدي مي دهد.

منبع: رجانيوز



Share

گروه اقتصادي- محمد هرمزي: سال 91 هم از راه رسيد و مردم نيز به بهانه آغازاين سال در ديد و بازديدهاي نوروزي خود آرزو مي كردند سال خوبي در پيش رو داشته باشند، اما در كنار اين خوش و بش هاي نوروزي مسؤولان، كارشناسان و فعالان بخش اقتصادي هم اميدوارند اقتصاد كشور هم سال خوب و با نشاطي را در پيش داشته باشد كه البته تحقق آن تنها در سايه تدابير، كار، تلاش وتصميم سازي هاي درست امكان پذير است.

از سوي ديگر موضوع حمايت از توليد ملي اگر چه به صورت پراكنده از زبان فعالان بخش توليد بارها مطرح شده است، اما اين بار اين موضوع در جايگاه نقشه راه يكساله و از سوي رهبر معظم انقلاب اسلامي ترسيم شد.در اين راستا رهبر معظم انقلاب در حالي سال 90 را با نام «جهاد اقتصادي» مزين كردند كه سال جاري رانيزبا محوريت توليد ملي، حمايت از كاروسرمايه ايراني مورد توجه قرار دادند.
بنابراين وقتي از توليد ملي و الزامهاي آن سخن به ميان مي آيد در واقع اين موضوع حاوي نكات مهمي است، به طوري كه محصولات آن بايد به گونه اي در داخل توليد شود كه نه تنها مصرف كننده داخلي را به مصرف آن ترغيب كند، بلكه آرام آرام بايد بازارهاي خارجي راهم فتح و حس رضايت مندي مصرف كننده خارجي را تقويت كند.



Share

موضوعات

آمار وبلاگ و پیام صوتی

تعداد بازدید : 562017
تعداد نوشته ها : 136
تعداد نظرات : 12
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 562017
تعداد نوشته ها : 136
تعداد نظرات : 12
ADS

پیام مدیر

لوگوی ما

لوگوی دوستان

سایر امکانات

X