ابزار وبمستر

ما مي توانيم - توليد ملي از ديدگاه بزرگان

اين كتاب به انضمام سخنان امام خميني(ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامي در مورد كار و تلاش در جامعه اسلامي است كه خرداد ماه سال جاري به همت «سيد عباس اسلامي» گردآوري شده است.

كتاب «ارزش و جايگاه كار در كلام و سيره عملي معصومين» شامل 8 فصل با عناويني همچون: اهميت و جايگاه كار در قرآن و كلام و سيره معصومين، ارزش و جايگاه كار در كلام امام خميني(ره) و رهبر معظم انقلاب، فضيلت تلاش و كار در جهت كسب روزي، تشويق معصومين به همت و تلاش و نكوهش تنبلي، حقوق متقابل كارگر و كارفرما از منظر اسلام و ساير مطالب در رابطه كار و تلاش در اسلام است.

در بخشي از كتاب با عنوان «ويژگي كارگر و كارمند موفق از ديدگاه دين اسلام» مي‌خوانيم :

يكي از مهم‌ترين ويژگي‌هاي كارگران موفق، حفظ عفت و پاكدامني در محيط كار است، امير مومنان مي‌فرمايند: «الحرفة مع العفة خير من الغني مع الفجور (شغل همراه پاكدامني و عفت بهتر از ثروت فراواني است كه با گناهان حاصل شود)»

در بخش ديگري از كتاب با عنوان «خداوند متعال چنين بنده‌اي را دوست دارد» چنين آورده شده است :

در حديث است كه رسول خدا(ص) فرمودند: «ان الله تعالي يحب ان يري عبده تعبا في طلب الحلال(همانا خداوند دوست دارد كه بنده خود را در راه به دست آوردن روزي حلال خسته ببيند)»



Share

متن ذيل، نظرات ايشان پيرامون اهميت دادن به كار در جوامع اسلامي است كه در ادامه جلسه بيست ‌و ششم تفسير ايشان بيان شده است؛

حالا اينكه مي‌بينيد فرضاً جوامع اسلامي به كار اهميت نمي‌دهند، اينها اسمشان اسلامي است، اما اين اهميت ندادن اسلامي نيست، يا جوامع غربي و يا مثلاً اينكه جامعه‌ي ژاپن براي نفس كار اهميت قائلند، آنها جوامع غير اسلامي هستند، لكن اين حركت و اين صفت و اخلاق‌شان، صفت و اخلاق ديني و اسلامي است يا اينكه مي‌بينيد مثلاً يك محقق مسلمان و يك عالم، يا دانشمند مسلمان، براي اينكه علم خود، و دانش خود و فكر خودش را مصرف كند، بفكر اين است كه از اين راه چقدر پول در خواهد آورد؟

فرضاً اگر يك پزشكي است كه به جاي اينكه برود در آزمايشگاه پزشكي يا در مركز تحقيقات پزشكي بنشيند و تحقيقات پزشكي بكند، همان دو ساعت، 3 ساعت را مثلاً در مطب خودش مي‌گذراند، چون درآمد اين 2 ساعت مطابق چند برابر درآمدش در آزمايشگاه است. و لذا طبيعي است كه يك چنين جامعه‌هايي كه يك چنين انسان‌هايي دارند، به جايي نمي‌رسند.

صفت اسلامي و ديني
اين خصلت و اين گذشت از راحتي زودگذر و به اصطلاح كوتاه مدت، يك صفت اسلامي و ديني است كه حالا اتفاقاً آن انسان غيرمسلمان به اين صفت آراسته شده
اما فلان محقق غير مسلمان به جاي اينكه برود از معلومات خودش پول بسازد و استفاده‌هاي پولي ببرد، مي‌رود در آن اطاق و پستوي تاريك و گرم و ناراحت خانه‌ي خودش مي‌نشيند و شروع مي‌كند، مثلاً روي فلان پديده‌ي طبيعي كار و مطالعه مي‌كند و با عشق ورزيدن به او يك دانشي و يك كشف بزرگي را به انسانيت عرضه مي‌كند.

اين خصلت و اين گذشت از راحتي زودگذر و به اصطلاح كوتاه مدت، يك صفت اسلامي و ديني است كه حالا اتفاقاً آن انسان غيرمسلمان به اين صفت آراسته شده و اين صفت را به كار بسته و اين صفت است كه آن اثر را مي‌بخشد.

اين خصلت‌هاي خوب انساني را همه‌ي اديان به مخاطبان خودشان توصيه كرده‌اند كه بعضي از ملت‌ها بعلت شرايط تاريخي و حاكميت‌هاي بد و شرايط جغرافيائي و مسائل گوناگوني كه دارند از اين خصلت‌ها به دورند، ولو اينكه اسمشان هم مسلمان است يا متدين به ديني هستند، ولذا طبيعي است كه اينها از آثار اين خصلت‌ها خوب بهره نخواهند برد، اما بعضي از انسان‌ها و بعضي از جوامع ديگر كه بعلت شرايط جغرافيائي و شرايط تاريخي و وضع حكومت‌ها در دنيا برايشان پيش آمده، اينها اين خصوصيات را پيدا كرده‌اند.

فرض كنيد فشاري كه در جنگ جهاني دوم به ملت ژاپن وارد آمد، اين ملت را آنچنان متحول كرد كه به دنبال پيشرفت‌ها رفتند و به پيشرفت‌هاي علمي رسيدند.

مقام معظم رهبري
آن ملتي كه اينها را ندارد، ولو اعتقاد ديني هم داشته باشد، اما از دين‌داري به همين مقدار كاستي دارد نمي‌شود او را يك ملت دين‌دار دانست
فشارهاي جنگ مثلاً ملت‌هايي را به كار وا مي‌دارد. فشار گرسنگي ملت را به كار وا ‌مي‌دارد. تشويق دولت‌ها ملت را به كار وا مي‌دارد و همه‌ي اين عوامل موجب مي‌شود تا اين صفات در بعضي از ملت‌ها رشد كند و در بعضي از ملت‌ها رشد نكند و اين اختصاص ندارد به اينكه اين ملت دين دارد يا نه.

اين صفات، صفات ديني است و آن ملتي كه اينها را ندارد، ولو اعتقاد ديني هم داشته باشد، اما از دين‌داري به همين مقدار كاستي دارد نمي‌شود او را يك ملت دين‌دار دانست.

بنابراين اين بشارت دادن انبياء بشارت دادن به يك زندگي راحت و يك آينده‌ي توأم با همه‌ي زيبائي‌هاي بشري و انساني با به كار بستن همه تعليمات ديني است و نقطه مقابل مرحله‌ي انذار يعني ترساندن از يك زندگي‌ي سخت و دشوار به خاطر به كار نبستن، تعاليم ديني و آموزش‌هاي ديني و استفاده نكردن از راهنمائي‌هاي دين و عمل نكردن به آنهاست كه از جهات مختلف زندگي‌ي سخت دنيوي در انتظارشان هست.

البته اگر كسي از اين پيغمبر پيروي نكند و رسالت او را هم نپذيرفته باشد، اما عقل خودش را قاضي قرار بدهد و به بعضي از اين تعاليم كه بفهمد درست است عمل بكند، همان سود را در دنيا خواهد برد و اين يك بخشي از انذار و تبشير است.



Share

ارزش كار در اسلام‌
كار چه‌ جايگاهي‌ در مباني‌ ديني‌ و اعتقادي‌ مادارد؟ آيا فرهنگ‌ موجود كار در جامعه‌ ما بافرهنگ‌ ديني‌ و ملي‌مان‌ هماهنگ‌ و همخوان‌است‌؟ آيا دين‌ اسلام‌ ما را به‌ كار و كوشش‌ و تلاش‌دعوت‌ كرده‌ است‌ يا به‌ تن‌پروري‌؟ حقيقت‌ اين‌است‌ كه‌ هم‌ فرهنگ‌ ديني‌ ما و هم‌ فرهنگ‌ ملي‌ مامشوق‌ كار و كوشش‌ است‌ و فرهنگ‌ كار فعلي‌ ما باباورهاي‌ ديني‌ و ملي‌ متضاد است‌. پيامبرعظيم‌الشان‌ اسلام‌ حضرت‌ محمد مصطفي‌ (ص‌)دست‌ كارگر را مي‌بوسيد و از افراد بيكار و تنبل‌خشنود و راضي‌ نبود, و مي فرمود ملعون من القي كله علي الناس (بحار الانوار ج 77 باب 7 ص 142 حديث 1 ) (كسي كه بار زندگي خود را بر دوش مردم بيندازد مورد لعن است ) و همواره‌ در كاركردن‌ ازديگران‌ پيش‌ مي‌گرفت‌، اما وضعيت‌ امروز جامعه‌ما به‌ جايي‌ رسيده‌ است‌ كه‌ كار كردن‌ عيب‌ است‌ وبچه‌هاي‌ كارگران‌ و كشاورزان‌ ترجيح‌ مي‌دهند كه‌عنوان‌ كار پدر خود را جايي‌ اعلام‌ نكنند. اين‌ درشرايطي‌ است‌ كه‌ ساير ملت‌ها به‌ خصوص‌ملت‌هاي‌ اروپايي‌ و مردم‌ غيرمسلمان‌ جهان‌ به‌شدت‌ براي‌ كار ارزش‌ قائل‌ هستند و در كار وكوشش‌ و عمل‌ به‌ دستورات‌ و توصيه‌هاي‌ قرآن‌مجيد و روايات‌ پيامبر (ص‌) و ائمه‌ اطهار (ع‌) درزمينه‌ كار از ما پيشي‌ گرفته‌اند.

جايگاه‌ فرهنگ‌ كار در اسلام‌
يكي‌ از موضوع‌هايي‌ كه‌ هميشه‌ مورد تاكيددين‌ اسلام‌ قرار گرفته‌، بحث‌ كار و كوشش‌ و پرهيزاز بطالت‌ و مبنا قرار دادن‌ كار براي‌ شكوفايي‌استعدادهاي‌ انسان‌ و تربيت‌ اوست‌ و اين‌ امر هم‌در قرآن‌ و هم‌ در سنت‌ قابل‌ مشاهده‌ است‌.مرحوم‌ استاد مرتضي‌ مطهري‌ در كتاب‌ تعليم‌ وتربيت‌ در اسلام‌، يكي‌ از بهترين‌ راه‌هاي‌ تربيت‌افراد را كار مي‌داند و حديث‌ شريفي‌ از نبي‌ اكرم‌(ص‌) نقل‌ مي‌كند كه‌(النفس‌ ان‌ لم‌ تشغله‌ شغلك‌)يعني‌ اگر تو خودت‌ را متوجه‌ كاري‌ نكني‌، نفس‌ تورا مشغول‌ به‌ خودش‌ مي‌كند. بنابراين‌ از نظرمبنايي‌، ما آموزه‌هاي‌ گرانبهايي‌ درباره‌ كار داريم‌كه‌ متاسفانه‌ مانند بسياري‌ از آموزه‌هاي‌ ديگر ديني‌ما در كتابخانه‌ها مضبوط و كمتر در ميدان‌ عمل‌ به‌آن‌ توجه‌ شده‌ است‌. در قرآن‌ مجيد، آيات‌زيادي‌ درباره‌ ارزش‌ كار و تاكيد بر عمل‌ صالح‌وجود دارد. قرآن‌ به‌ شدت‌ انسان‌ را از حرف‌زدن‌هاي‌ بي‌عمل‌ منع‌ و همواره‌ تاكيد مي‌كند كه‌فضل‌ خدا نصيب‌ كساني‌ خواهد شد كه‌ اهل‌ جهد وكوشش‌ و تلاش‌ باشند. در آيات‌ 39 تا 41 سوره‌نجم‌ آمده‌ است‌: و اين‌ كه‌ براي‌ انسان‌ بهره‌اي‌ جزسعي‌ و كوشش‌ او نيست‌ و سعي‌ او به‌ زودي‌ ديده‌مي‌شود و سپس‌ به‌ او جزاي‌ كافي‌ داده‌ خواهدشد. در يكي‌ ديگر از آيات‌ آمده‌ است‌: آن‌ كسي‌كه‌ سراي‌ آخرت‌ را بطلبد و سعي‌ و كوشش‌ خود رابراي‌ آن‌ انجام‌ دهد، در حالي‌ كه‌ ايمان‌ داشته‌باشد، سعي‌ و تلاش‌ او پاداش‌ داده‌ خواهد شد.
(سوره‌ اسراء، آيه‌19 ).
براساس‌ يكي‌ ديگر از آيات‌ قرآن‌، هر كسي‌مسئول‌ كاري‌ است‌، كه‌ انجام‌ داده‌ و بايدعكس‌العمل‌ آن‌ را چه‌ خوب‌ و چه‌ بد پذيرا باشد.در آيه‌ 38 سوره‌ مدثر به‌ صراحت‌ اين‌ موضوع‌مطرح‌ شده‌ است‌ كه‌ هر كسي‌ در گرو اعمال‌خويش‌ است‌. آيه‌ 97 سوره‌ نحل‌ بيانگر اين‌مطلب‌ است‌ كه‌ هر كس‌ عمل‌ صالح‌ كند، خواه‌ مردباشد، خواه‌ زن‌، به‌ او حيات‌ پاكيزه‌ مي‌بخشيم‌ وپاداش‌ آنها را به‌ بهترين‌ اعمالي‌ كه‌ انجام‌ داده‌اند، خواهيم‌ داد.
ارزش‌ كار در سنت‌
در روايات‌ است‌ وقتي‌ كه‌ پيغمبر اكرم‌ (ص‌) ازجنگ‌ تبوك‌ برمي‌گشتند،(سعد) يكي‌ از انصار به‌استقبال‌ ايشان‌ آمد و با وي‌ مصافحه‌ كرد. حضرت‌ديدند كه‌ دست‌هاي‌ او زبر و خشن‌ شده‌ و پينه‌بسته‌ است‌، از وي‌ سوال‌ فرمودند چه‌ كار كردي‌ كه‌دست‌هايت‌ اين‌ قدر خشن‌ شده‌ است‌؟ سعدعرض‌ كرد يا رسول‌ا... زياد بيل‌ زده‌ام‌. چون‌مجبور بودم‌ براي‌ نان‌ زن‌ و بچه‌ام‌ كار كنم‌.حضرت‌ دست‌هاي‌ سعد را گرفتند و بوسيدند وفرمودند: اين‌ دستي‌ است‌ كه‌ در آتش‌ نخواهدسوخت‌. نظير اين‌ مطالب‌ در زندگي‌ پيامبر و ائمه‌اطهار زياد است‌. اين‌ نشان‌ مي‌دهد كه‌ كار وكارگري‌ در نزد اوليا خدا چقدر ارزش‌ و عظمت‌دارد.
- حضرت‌ رسول‌ اكرم‌ (ص‌) :كسي‌ كه‌ براي‌تامين‌ زندگي‌ خانواده‌اش‌ زحمت‌ مي‌كشد،همچون‌ كسي‌ است‌ كه‌ در راه‌ خدا جهاد مي‌كند -بر امت‌ خويش‌، بيش‌ از هر چيز از شكم‌ پرستي‌ وپرخوابي‌ و بيكاري‌ بيمناكم‌ - از رحمت‌ خدا دوراست‌ هر كس‌ كه‌ بار زندگي‌ خويش‌ را به‌ روي‌دوش‌ مردم‌ افكند - خداوند متعال‌ دوست‌ داردهنگامي‌ كه‌ يكي‌ از شما مسلمانان‌ كاري‌ را انجام‌مي‌دهد با دقت‌ لازم‌ كارش‌ را ارائه‌ دهد - آن‌كس‌ كه‌ از زحمت‌ و تلاش‌ و دسترنج‌ خويش‌خورد، در روز قيامت‌ مثل‌ برق‌ از پل‌ صراط مي‌گذرد.
- حضرت‌ علي‌ (ع‌): برترين‌ كار آن‌ است‌ كه‌رضاي‌ خدا در آن‌ خواسته‌ شود - انسان‌ مومن‌هميشه‌ اوقات‌ مشغول‌ كار است‌ - كسي‌ كه‌ كار كند،نيرويش‌ افزون‌ گردد. روزي‌ها داراي‌ وسيله‌ وسببي‌ هستند، بنابراين‌ در به‌ دست‌ آوردن‌ روزي‌،به‌ روش‌ خوب‌ و پسنديده‌ عمل‌ كنيد و نيكويي‌ رابكار بريد - خداوند انسان‌ داراي‌ شغل‌ و حرفه‌ كه‌امانتدار باشد را دوست‌ مي‌دارد - بر شما باد كه‌دست‌ از كار و تلاش‌ برنداريد چه‌ در حال‌ نشاط وچه‌ در حال‌ كسالت‌ - به‌ وسيله‌ كار و كوشش‌، ثواب‌و پاداش‌ بدست‌ مي‌آيد نه‌ با كسالت‌ و تنبلي‌ - به‌وسيله‌ كارهاي‌ شايسته‌ و نيك‌، درجات‌ وارزش‌هاي‌ انسان‌ها بالا مي‌رود - عمل‌ و كارمعرف‌ انسان‌ مومن‌ است‌ - هيچ‌ كس‌ از شما در راه‌خدا شب‌ را به‌ صبح‌ نرسانيد كه‌ با ارزشتر از كسي‌ كه‌براي‌ رفع‌ نيازهاي‌ خود و خانوده‌اش‌ تلاش‌مي‌كند - هر كسي‌ به‌ استقبال‌ كارها رود، داراي‌بصيرت‌ مي‌شود - از تاخير در كارها بپرهيزيد،همچنين‌ از دست‌ دادن‌ فرصت‌ انجام‌ كارهاي‌خوب‌، زيرا آن‌ موجب‌ پشيماني‌ خواهد بود -كسالت‌ و تنبلي‌ آخرت‌ را نابود مي‌كند. امام‌ جعفرصادق‌ (ع‌): ملعون‌ است‌ كسي‌ كه‌ بار زندگي‌ خودرا بر دوش‌ ديگران‌ افكنده‌ باشد. در طلب‌ روزي‌خود سستي‌ نورزيد، زيرا پدران‌ شما زحمت‌مي‌كشيدند و تلاش‌ مي‌كردند تا آن‌ را به‌ دست‌آورند. با اعمال‌ خود دعوت‌ كننده‌ مردم‌ باشيد ونه‌ با زبان‌تان‌.
-امام‌ باقر (ع‌): هرگز به‌ آن‌ چه‌ نزد خداوندمتعال‌ است‌ دست‌ پيدا نمي‌كنيد مگر به‌ وسيله‌عمل‌.
براي مطالعه بيشتر به كتاب فرهنگ كار در اسلام از انتشارات امير كبير و همچنين اخلاق كار (در اديان آسماني و آئين هاي شرقي) از انتشارات موسسه كار و تامين اجتماعي مراجعه كنيد.

برگرفته از پرسمان



Share

عضو هيئت علمي دانشگاه شانديز اظهار كرد: بزرگان ديني ما علي‌الخصوص امام علي(ع) اگر از منظر الگوي ناظر به توليد ديده شوند، از كارآمدترين افراد در زمينه توليد ملي بوده‌اند؛ چنان كه حضرت علي(ع) با كندن چاه و كاشتن نخل در واقع به رونق اقتصادي منطقه خود پرداخته بوده است.
نشست بخش دانشگاهي بيستمين نمايشگاه بين‌المللي قرآن كريم با عنوان «توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني در نگاه امام(ره) و رهبري» با سخنراني اميرحسين مظاهري، عضو هيئت علمي دانشگاه شانديز برگزار شد.

بر اساس اين گزارش، مظاهري ضمن اشاره به سوابق و فعاليت‌هاي خود در زمينه كارآفريني، اظهار كرد: اولين بار در سال 1376 احمد پور دارياني، عضو هيئت علمي دانشگاه پلي تكنيك و پدر كارآفريني ايران، از اصول و ضرورت توجه به كارآفريني سخن گفت، اما نكته جالب‌ اين است كه حضرت امام خميني(ره) پيش از او به طرح مباحثي در اين خصوص پرداخته بود.

وي با اشاره به ديدگاه امام خميني(ره) به مسئله كارآفريني، خاطرنشان كرد: حضرت امام(ره) بيشتر بر اقتدار ملي و اثر توليد ملي براي ايستادگي در مقابل استكبار تأكيد كرده‌اند و نگاه ايشان، بيشتر ناظر به كشاورزي و توسعه فعاليت‌هاي كشاورزي است و در عين حال به بخش صنعت نيز توجه ويژه‌اي داشته‌اند.

عضو هيئت علمي دانشگاه شانديز در خصوص ضرورت نوآوري و صنعت در نگاه امام(ره) اظهار كرد: توجه به صنعت باعث ايجاد و تداوم عزت و اقتدار در برابر استكبار خواهد بود و دشمنان ما با ايجاد حس ناتواني به دنبال تبديل انسان‌ها به ارض و زمينه‌اي است كه نوعي بازار براي عرضه كالاهاي توليد خود هستند.

ديدگاه مقام معظم رهبري در خصوص توليد ملي

وي با تأكيد بر اين‌كه توجه به توليد ملي در نگاه مقام معظم رهبري موضوعي بارزتر و صريح‌تر است، افزود: ايشان توليد ملي را صرفا توليد كالا نمي‌دانند، بلكه آن را صرفاً بخشي از توليد ملي مي‌دانند و توليد دانش و نيروي انساني را نيز بخش ديگري از توليد ملي مي‌دانند كه نيازمند توجه جدي است.

وي همچنين اظهار كرد: مقام معظم رهبري توليد ملي را از جنبه‌هاي متعدد مورد توجه قرار مي‌دهند كه بخش نخست آن جامعه است. در اين بخش، فرهنگ عمومي از اهميت ويژه‌اي برخوردار است كه نيازمند عطف توجه به كالاي توليد داخلي است و ايشان در اوايل دهه 70 به صدا و سيما توصيه مي‌كنند كه فرهنگ استفاده از توليد داخلي را ترويج كند و از مصرف‌زدگي جلوگيري كند.

عضو هيئت علمي دانشگاه شانديز با اشاره به جنبه دوم توجه به توليد ملي در نگاه رهبر معظم انقلاب تحت عنوان حمايت‌هاي دوليت از عرصه كارآفريني، افزود: ايشان از دو اتفاق اظهار نارضايتي مي‌كنند كه يكي از آنها عدم پشتيباني به موقع از كارآفريني است كه غالباً با غفلت از آن، كارآفرينان دچار ورشكستگي شده‌اند.

وي با اشاره به اين‌كه سومين جنبه توجه به كارآفريني در كلام مقام معظم رهبري مشترك با ديدگاه حضرت امام خميني(ره) است، افزود: از اين منظر، باور توانايي از اركان توسعه ملي است كه ايجاد و ارتقاي باور نسبت به توانايي خود، از بركات آن است و اين امر را مي‌توان در پيروزي انقلاب اسلامي ايران و پس از آن در جبهه‌ها حق عليه باطل مشاهده كرد.

عضو هيئت علمي دانشگاه شانديز خاطرنشان كرد: در اصول توسعه كارآفريني بر ايجاد ظرفيت و استعداد تأكيد مي‌شود و در هر بخشي از جامعه، وقتي استعدادي در يك بخش ايجاد مي‌شود، باعث توسعه ظرفيت در بخش‌هاي ديگر نيز مي‌شود. همچنين مي‌توان به بحث امنيت شغلي كارگر و كارمند اشاره كرد كه از اركان اصلي توسعه توليد ملي و افزايش ظرفيت‌هاي اقتصادي جامعه است.

وي همچنين فقدان ثبات در قوانين كشور را بخشي از عوامل عدم وجود امنيت شغلي در كشور دانست و افزود: با توجه به اين مسئله، نمي‌توانيم برنامه‌ريزي بلندمدتي براي توسعه كسب و كار داشته باشيم. همچنين بي‌توجهي به اصول توسعه كسب و كار و بهره‌وري عاملي است كه نتيجه آن استفاده از بيشترين امكانات و منابع و ايجاد كمترين بازدهي است و موجب اشتغال واسطه‌اي مي‌شود.

اشتغال مولد، از مهم‌ترين اركان كارآفريني

عضو هيئت علمي دانشگاه شانديز با تأكيد بر اشتغال مولد به عنوان يكي از ديگر موارد كارآفريني، اظهار كرد: ايجاد ارزش در جامعه از ثمرات اين مهم است و كارآفريني علاوه بر ايجاد كار و سرمايه ارزشي را ايجاد مي‌كند و جامعه براي رفع نياز و به دست آوردن ارزش هزينه مي‌كند. افزايش بهره‌وري يكي از اصول كارآفريني است و بايد كوشيد كه با كمترين هزينه انرژي و نيروي انساني بالاترين كارآيي فراهم شود.

وي با اشاره به اين‌كه مقام معظم رهبري در رمضان سال گذشته ديدار بي‌نظيري با مسئولان اتاق بازرگاني داشتند، اظهار كرد: در اين ديدار مسئولان اتاق بازرگاني از دو ساعت و نيم پيش از افطار به بيان ديدگاه‌هاي خود پرداختند و در پايان مقام معظم رهبري سخنان كوتاهي ايراد كردند كه نشان از توجه ايشان به توجه به درد دل كارآفرينان داشت.

عضو هيئت علمي دانشگاه شانديز با تأكيد بر اين‌كه كارآفرينان حلقه واسط توليد و نياز جامعه هستند، افزود: بزرگان ديني ما علي‌الخصوص اميرالمؤمنين علي(ع) اگر از منظر الگوي ناظر به توليد ديده شوند، از كارآمدترين افراد در زمينه توليد ملي بوده‌اند؛ چنان كه حضرت علي(ع) با كندن چاه و كاشتن نخل در واقع به رونق اقتصادي منطقه خود پرداختند.

وي خاطرنشان كرد: اكنون در عصري زندگي مي‌كنيم كه تعارضي عميق ميان فرهنگ عامه و فرهنگي كه بزرگان ترويج مي‌كنند، وجود دارد و نظام تربيتي ما افرادي را تربيت مي‌كند كه با انديشيدن به امنيت شغلي كارمندي به پشت ميز نشيني راضي شده‌اند.

عضو هيئت علمي دانشگاه شانديز افزود: در قرن 19 و 20، هفت كشور صنعتي بر محور كارآفريني شكل گرفت كه كسب و كار خود را رونق داده‌اند و به پيشرفت كشور خود ياري رسانده‌اند؛ چنان كه يك شركت با عضويت 250 كارمند، سرمايه‌اي در حدود چهار برابر ثروت سالانه دولت جمهوري اسلامي توليد مي‌كند.

وي همچنين اظهار كرد: ما افرادي را بدون زمينه‌سازي براي اشتغال‌زايي و كارآفريني تربيت كرده‌ايم كه به خارج رفته‌اند و دستاوردهايي را كسب كرده‌اند كه صرفاً در بخش دارويي، از شركت‌هاي خارجي با مديريت ايرانيان، بيش از يك و نيم برابر ميزان توليد ناخالص ملي، واردات صورت مي‌دهيم.

عضو هيئت علمي دانشگاه شانديز با اشاره به نقايص بخش آموزش، خاطرنشان كرد: به جز يك درس سه واحدي اجباري در زمينه كارآفريني كه توسط اساتيد فاقد تجربه كارآفريني تدريس مي‌شود، كار ديگري صورت نگرفته است و توليد ملي با برگزاري نشست و كنفرانس و شعار محقق نمي‌شود.

وي با اشاره به رهنمود‌هاي مقام معظم رهبري در خصوص توليد ملي افزود: موفقيت ما در ايجاد ارزش‌هاي اقتصادي و اتكاي به موجودي داخلي است و در كارآفريني بيش از آن‌كه به ايجاد ثروت نياز داشته باشيم، بايد بتوانيم از داشته‌هاي خود كمك بگيريم و از اين وضعيت دردناك فاصله بگيريم كه سخنان بزرگان را تنها در قالب شعار مورد توجه قرار مي‌دهيم و استفاده اساسي از آنها نمي‌كنيم، در صورتي كه اگر تنها به بيست درصد از توصيه‌هاي امام خميني(ره) و مقام معظم رهبري جامه عمل بپوشانيم، وضعيتي كاملاً متمايز از شرايط فعلي ايجاد خواهد شد.


منبع : خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)



Share

بسم ‏اللَّه ‏الرّحمن ‏الرّحيم‏
يا مقلّب القلوب و الأبصار يا مدبّر اللّيل و النّهار يا محوّل الحول و الأحوال حوّل حالنا الي احسن الحال.
اللّهمّ كن لوليّك الحجّة بن الحسن صلواتك عليه و علي ءابائه في هذه السّاعة و في كلّ ساعة وليّا و حافظا و قائدا و ناصرا و دليلا و عينا حتّي تسكنه ارضك طوعا و تمتّعه فيها طويلا.
اللّهمّ اعطه في نفسه و ذريّته و شيعته و رعيّته و خاصّته و عامّته و عدوّه و جميع اهل الدّنيا ما تقرّ به عينه و تسرّ به نفسه.
تبريك عرض ميكنم عيد نوروز و فرا رسيدن سال نو را به همه‏ ي هم ‏ميهنان عزيز در سراسر كشور، و به همه‏ ي ايرانياني كه در هر نقطه‏اي از دنيا سكونت دارند، و به همه‏ ي ملتهائي كه عيد نوروز را گرامي ميدارند؛ بالخصوص تبريك عرض ميكنم به خانواده‏ هاي عزيز شهيدان، به جانبازان، به خانواده‏ هاشان، به همه‏ ي ايثارگران، به همه‏ ي فعالان عرصه‏ هاي مختلف. آرزو ميكنم و دعا مي كنم كه خداوند متعال براي ملت ايران بهروزي، شادي، نشاط و دلِ خوش در اين سال جديد مقدر بفرمايد و بدخواهان اين ملت را در اهدافشان، در تلاشهاشان ان‏شاءاللَّه ناكام كند.
سالي كه گذشت – سال ۹۰ – يكي از سالهاي پرحادثه در سطح جهان و در منطقه و در كشور ما بود. آنچه كه در مجموع انسان مشاهده مي كند، اين است كه اين حوادث بر روي هم به سود ملت ايران و در راه كمك به هدفهاي آن، تمام شده است.

 آن كساني كه اهداف بدخواهانه ‏اي درباره‏ ي ملت ايران و ايران و ايراني در سر مي پرورانند، در كشورهاي غربي دچار مشكلات گوناگون هستند. در سطح منطقه، ملتهايي كه جمهوري اسلامي از آنها همواره حمايت كرده است، به هدفهاي بزرگي دست پيدا كرده ‏اند؛ ديكتاتورهائي به زير كشيده شدند؛ قانونهاي اساسيِ مبتني بر اسلام در كشورهائي تصويب شد؛ دشمن درجه‏ ي يك امت اسلامي و ملت ايران – يعني رژيم صهيونيستي – در محاصره قرار گرفت.

در داخل كشور، به معناي حقيقي كلمه، سال ۹۰، سال بروز اقتدار ملت ايران بود. در جنبه ‏ي سياسي، ملت ايران در اين سال، چه در راهپيمائي بيست و دوي بهمن، چه در انتخابات دوازدهم اسفند، آنچنان حضوري از خود نشان داد و آنچنان شاخصي را براي اقتدار ملي در تاريخ منطقه ثبت كرد كه نظير آن را در گذشته كمتر داشتيم.
با وجود اين‏همه دشمني، اين‏همه تبليغات، اين‏همه تهاجمهاي خصمانه و بدخواهانه، ملت ايران در طول اين سال، با همه‏ ي وجود توانست حضور خود را در صحنه، نشاط خود را، آمادگي خود را در عرصه‏هاي گوناگون علمي و اجتماعي و سياسي و اقتصادي نشان بدهد و اثبات كند. بحمداللَّه سالي بود كه با همه‏ ي سختي‏ها، داراي دستاوردهاي بزرگي بود. همچنان كه قبلاً عرض شده است، شرائط، شرائط بدر و خيبر بود؛ يعني شرائط قبول چالشها و دشواري‏ها و غلبه‏ي بر آنها.

همان طوري كه اولِ سال گذشته اعلام شد، سال ۹۰، سال جهاد اقتصادي بود. اگرچه هوشمندان و آگاهان مي دانستند كه اين نام و اين جهتگيري و شعار براي سال ۹۰ يك امر لازم است، اما بعد تلاشهاي دشمنان در اين سال هم همين را اثبات كرد و نشان داد. دشمنان ما از اوائل سال، حركت خصمانه‏ ي خودشان را در عرصه‏ ي اقتصادي نسبت به ملت ايران آغاز كردند؛ اما ملت ايران، مسئولين، آحاد مردم، دستگاه‏هاي مختلف، با تدبيرهاي هوشمندانه‏ اي توانستند با اين تحريمها مقابله كنند و مواجهه‏ ي آنها تا حدود زيادي توانست اثر اين تحريمها را خنثي كند و حربه‏ ي دشمن را كُند كند.

 سال ۹۰، سال فعاليتهاي بزرگ علمي بود؛ كه من ان‏شاءاللَّه در فرصت سخنراني، برخي از پيشرفتهاي علمي و اقتصادي و تلاشهاي گوناگون را براي ملت عزيزمان شرح خواهم داد. سال ۹۰ سالي بود پر چالش، و سالي بود پر نشاط، و سالي بود كه ملت ايران به فضل الهي توانست بر چالشهاي موجود غلبه كند.

ما امسال سال ديگري را در پيش داريم كه به اميد خدا و با توكل بر پروردگار، باز ملت ايران با فعاليت خود، با تلاش خود، با هوشمندي خود در اين سال خواهد توانست پيشرفتهاي زيادي را براي خود به ارمغان بياورد. به تشخيص من، بر طبق گزارشها و مشاوره ‏ي با افراد مطلع و آگاه، به اين نتيجه ميرسيم كه عرصه‏ ي چالش مهم در همين سال جاري – كه اين سال، امروز و از اين ساعت شروع ميشود – عرصه‏ي اقتصادي است. جهاد اقتصادي چيزي نيست كه تمام‏ شدني باشد. مجاهدت اقتصادي، حضور جهادگونه در عرصه‏ هاي اقتصادي، براي ملت ايران يك ضرورت است.

من امسال تقسيم ميكنم مسائل مربوط به جهاد اقتصادي را. يك بخش مهم از مسائل اقتصادي برميگردد به مسئله‏ ي توليد داخلي. اگر به توفيق الهي و با اراده و عزم راسخِ ملت و با تلاش مسئولان، ما بتوانيم مسئله‏ ي توليد داخلي را، آنچنان كه شايسته‏ ي آن است، رونق ببخشيم و پيش ببريم، بدون ترديد بخش عمده‏اي از تلاشهاي دشمن ناكام خواهد ماند. پس بخش مهمي از جهاد اقتصادي، مسئله‏ ي توليد ملي است.

اگر ملت ايران با همت خود، با عزم خود، با آگاهي و هوشمندي خود، با همراهي و كمك مسئولان، با برنامه‏ ريزيِ درست بتواند مشكل توليد داخلي را حل كند و در اين ميدان پيش برود، بدون ترديد بر چالش هائي كه دشمن آن را فراهم كرده است، غلبه‏ ي كامل و جدي پيدا خواهد كرد. بنابراين مسئله‏ ي توليد ملي، مسئله‏ ي مهمي است.

اگر ما توانستيم توليد داخلي را رونق ببخشيم، مسئله‏ ي تورم حل خواهد شد؛ مسئله‏ ي اشتغال حل خواهد شد؛ اقتصاد داخلي به معناي حقيقي كلمه استحكام پيدا خواهد كرد. اينجاست كه دشمن با مشاهده‏ي اين وضعيت، مأيوس و نااميد خواهد شد. وقتي دشمن مأيوس شد، تلاش دشمن، توطئه‏ ي دشمن، كيد دشمن هم تمام خواهد شد.

بنابراين همه‏ ي مسئولين كشور، همه‏ ي دست‏اندركاران عرصه‏ ي اقتصادي و همه‏ ي مردم عزيزمان را دعوت ميكنم به اين كه امسال را سال رونق توليد داخلي قرار بدهند. بنابراين شعار امسال، «توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه‏ ي ايراني» است. ما بايد بتوانيم از كارِ كارگر ايراني حمايت كنيم؛ از سرمايه ‏ي سرمايه‏ دار ايراني حمايت كنيم؛ و اين فقط با تقويت توليد ملي امكان‏پذير خواهد شد. سهم دولت در اين كار، پشتيباني از توليدات داخليِ صنعتي و كشاورزي است. سهم سرمايه ‏داران و كارگران، تقويت چرخه‏ي توليد و اتقان در كار توليد است. و سهم مردم – كه به نظر من از همه‏ ي اينها مهمتر است – مصرف توليدات داخلي است.

ما بايد عادت كنيم، براي خودمان فرهنگ كنيم، براي خودمان يك فريضه بدانيم كه هر كالائي كه مشابه داخلي آن وجود دارد و توليد داخلي متوجه به آن است، آن كالا را از توليد داخلي مصرف كنيم و از مصرف توليدات خارجي بجد پرهيز كنيم؛ در همه‏ ي زمينه‏ ها: زمينه‏ هاي مصارف روزمرّه و زمينه‏ هاي عمده‏ تر و مهمتر. بنابراين ما اميدوار هستيم كه با اين گرايش، با اين جهتگيري و رويكرد، ملت ايران در سال ۹۱ هم بتواند بر توطئه‏ ي دشمنان، بر كيد و مكر بدخواهان در زمينه‏ ي اقتصادي فائق بيايد.

از خداوند متعال درخواست ميكنيم كه ملت ايران را در اين صحنه و در همه‏ ي صحنه‏ ها موفق و مؤيد بدارد. روح امام بزرگوار را شاد و از ما راضي كند. ارواح طيبه‏ ي شهيدان عزيز ما را با اوليائشان محشور فرمايد.


والسّلام عليكم و رحمةاللَّه و بركاته‏



Share

ارزش كارگر

اگر دستهاى كارگر، مغزهاى كارگر، انسانهاى كارآفرين، نيروى انسانىِ ماهر در يك جامعه‌اى گرامى داشته شود، آن جامعه پيشرفت خواهد كرد. اينكه نبى مكرم اسلام دست كارگر را بالا مى‌آورد و ميبوسد، اين فقط تقدير از يك شخص نيست؛ اين ارزشگذارى است، اين درس است؛ به ما ميگويد كه دست كارگر، توليدگر و نيروى انسانى آنقدر ارزش دارد كه كسى مثل وجود مقدس پيامبر - كه همه‌ى آفرينش طفيل وجود اوست - خم ميشود و دست او را ميبوسد؛ اين درس به ماست.

(گزيده بيانات مقام معظم رهبري در جمع كارگران، ۱۳۹۱/۰۲/۱۰)



Share

موضوعات

آمار وبلاگ و پیام صوتی

تعداد بازدید : 561885
تعداد نوشته ها : 136
تعداد نظرات : 12
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 561885
تعداد نوشته ها : 136
تعداد نظرات : 12
ADS

پیام مدیر

لوگوی ما

لوگوی دوستان

سایر امکانات

X