ابزار وبمستر

ما مي توانيم - مقالات

يتيم ماندن قانون حمايت از توليد ملي و پيامدهاي آن

محمد طاهري نژاد -  نمايندگان ملت در مجلس پنجم شوراي اسلامي در اولين اقدامات خود، و در انتهاي دولت سازندگي با توجه به ضرورت حمايت جدي‌تر از توليدكنندگان داخلي، در اسفندماه ۱۳۷۵ طرحي را تحت عنوان «حداكثر استفاده از توان فني و مهندسي، توليدي و صنعتي و اجرايي كشور در اجراي پروژه‌ها و ايجاد تسهيلات به منظور صدور خدمات» به تصويب رساندند. مهم‌ترين هدف طرح فوق حمايت از توان داخلي در حوزه‌هاي توليد، مهندسي و صنعتي كشور در اجراي پروژه‌هاي بزرگ صنعتي و خدماتي كشور عنوان شده بود.

اما فضاي سياسي و انتخاباتي حاكم بر كشور و اولين تغيير رئيس جمهوري بعد از جنگ، كه منجر به ايجاد فضاي سنگين و كرخت در لايه مديران مياني شده بود، از يك سو و همچنين سياست‌زدگي و كم توجهي نمايندگان به پيگيري قانون مصوبشان، منجر به اين شد كه عملا اين قانون در عمر مولدانش يعني مجلس پنجم، راه به جايي نبرد و سرانجام با تأخيري ۵۰ ماهه و در سال ۱۳۷۹ دولت وقت براي حل مشكل اشتغال و بيكاري در كشور، تنظيم و تدوين آئين‌نامه‌هاي اجرايي قانون را در دستور كار قرار داده و به تدريج تصويب كرد. بدين ترتيب بارقه‌هاي اميد در دل نهال جوان توليد در مقابل طوفان سهمگين كالاهاي بيگانه ايجاد جوانه زد. اما ديري نپاييد كه اين قانون نيز مانند بسياري از سياست‌ها و قوانين كشور، در پستوي بروكراسي ادارات، اقدامات ظاهري و صوري دستگاه‌ها، و رفت‌ و آمدهاي بي‌حاصل توليد كنندگان، اثر خود را از دست داد و در ‌‌نهايت در سال ۱۳۸۵ با انحلال سازمان مديريت و برنامه‌ريزي كه متولي اصلي اجراي قانون بود، قانون مشهور به «ساخت داخل» يتيم شده و نهال نوپاي حمايت از توليد همچنان در طوفان رقابت نابرابر با كالاهاي خارجي بي‌پناه ماند. بر همگان مشخص است كه هزينه بي‌توجهي به نهال جوان توليد كشور، در اين سال‌ها منجر به كاهش رقابت پذيري كالاهاي داخلي در مقابل رقباي خارجي شده و از ابعاد مختلف اثر خود را جامعه گذاشته است؛ كه مهم‌ترين اين اثرات را به صورت زير مي‌توان دانست:



Share

معمولاً سرمايه‌گذاري به‌عنوان يكي از اجزاي مهم تشكيل‌دهنده توليد ناخالص داخلي (GDP) كشور محسوب مي‌شود كه ضمن ايجاد تحرك در جريان فرآيند توليد، موجب افزايش سطح درآمد ملي شده و سطح رفاه جامعه را ارتقا مي‌بخشد.

اهميت موضوع سرمايه‌گذاري طي سال‌هاي اخير به حدي بوده كه علاوه‌بر تدوين قوانين و مقررات مرتبط با حمايت‌هاي سرمايه‌گذاري داخلي و خارجي، در متن قوانين برنامه پنجم توسعه، اجراي سياست‌هاي كلي اصل 44 قانون اساسي و مهم‌تر از آن در متن قوانين بودجه سنواتي كشور، به آن تصريح شده و قانونگذار، دولت را مكلف به جذب، توسعه و حمايت از حجم سرمايه‌گذاري‌هاي داخلي و خارجي در كشور كرده است. بر همين اساس، بر آن شديم تا به اهميت و الزامات سرمايه‌گذاري كه در متن قانون بودجه سال 1391 به آن تصريح و تأكيد شده است، پرداخته و اهم تكاليف مصرح در متن اين قانون را احصا كنيم تا تكاليف سرمايه‌گذاري توسط دستگاه‌هاي اجرايي ملي و استاني تعيين شوند..........



Share

آيا مقررات‌زدايي در مسير دلخواه است؟

حذف موانع دست‌وپاگير

اين نيز معروف است كه مي‌گويند: «راهي قانوني براي دور زدن قانون خواهيم يافت.» اين نوع مشكلات همه‌گير، در دوراني كه تحول اجتماعي – اقتصادي مهمي در جريان است بيشتر نمود مي‌يابند. در جريان اجراي قانون سياست‌هاي كلي اصل 44 اين نمود آنقدر بوده كه مقررات‌زدايي به‌عنوان يك اصل تسهيل‌كننده اين تحول مهم مدنظر قرار گرفته است. مقاله حاضر نگاهي دارد به ضرورت‌ها، امكانات و علاوه بر آنها مشكلات مقررات‌زدايي كه توسط مهدي فلاح‌دوست معاون مديركل دفتر برنامه‌ريزي و نظارت بر اجراي سياست‌هاي كلي اصل 44 نگارش شده است.


پس از ابلاغ سياست‌هاي كلي اصل 44 قانون اساسي از سوي مقام معظم رهبري، موضوع خصوصي‌سازي به‌عنوان كانون اصلي مباحث اقتصادي كشور، مورد توجه همگان قرار گرفته است؛اما حضور بخش غيردولتي در اقتصاد ممكن نخواهد شد، مگر اين كه شرايط و بستر‌هاي لازم براي حضور فراهم شود. همواره اعتقاد بر اين بوده و هست كه موفقيت برنامه‌هاي خصوصي سازي، منوط به موضوعات كلان‌‌تري همچون آزاد‌سازي و مقررات‌زدايي است. اصلاح نظام قيمت‌گذاري، رقابتي‌كردن بازارها و رفع محدوديت از بخش‌هاي غيردولتي براي انجام هر نوع فعاليت اقتصادي مجاز و در قلمرو قوانين، ازجمله موضوعات مرتبط با مقوله آزاد‌سازي است كه از الزام‌هاي انجام خصوصي‌سازي موفق است.

 

اما مطلب موردنظر در اين مقاله، جايگاه مقررات‌زدايي در فرآيند خصوصي‌سازي است كه ضرورت دارد به‌صورت مجزا از آزاد سازي، مورد توجه قرار گيرد........



Share

خبرگزاري شبستان: نامگذاري سال 91 به نام سال توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني از سوي مقام معظم رهبري لازمه شناخت صحيح امكانات و ابزار و سياست هاي اقتصادي كشور جهت نيل به اهداف و چشم انداز مورد نظر ايشان را بيش از پيش در كانون توجه قرار مي دهد.


بهينه سازي و تخصيص بهينه منابع از مهم ترين راهكارها در رسيدن به افق سال 91 به حساب مي آيد. آنچه كه امروز پيش روي مسئولان اقتصادي و مديران اقتصادي كشورقرار دارد، آماده سازي زيرساخت هاي مناسب جهت جهش در اصول اقتصادي است. اما در مسير نيل به اين هدف، وجود موانع و مشكلات مختلف باعث شده است تا واكاوي آسيب هاي موجود در بحث مديريت اقتصادي كشور مورد توجه قرار گيرد.


بدون شك در سال 91 آموزش مديران بخش هاي اقتصادي و بهبود چالش هاي موجود در اين بخش مي تواند كمك بسزايي در پيشبرد اهداف سال توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني باشد.


يكي از چالش هاي اساسي پيش روي مديريت اقتصادي كشور، مديريت متمركز و بوروكراسي هاي اداري در بخش هاي مختلف اقتصادي است كه باعث شده است تا فعاليت اقتصادي در كشور از راندمان لازم برخوردار نباشد.


آنچه كه در فعاليت هاي اقتصادي در بخش هاي مختلف به وضوح قابل مشاهده است مفهوم مديريت در سيستم اقتصادي كشور است كه در بسياري از بخش ها به عنوان شخصي امضا كننده تعريف شده است. شخصي كه در اصول مديريتي و راهكارهاي برون رفت از مشكلات و معضلات در بحران هاي اقتصادي، از تخصص لازم برخوردار نيست.


با اين ديدگاه مديريت در بخش هاي مختلف اقتصادي داراي كاركردهاي گوناگوني است كه در ذيل به صورت مختصر، به آسيب شناسي در مديريت اقتصادي در بخش هاي مختلف پرداخته ايم:

 



Share
شاهد ورشكستگي و پايان تجارت يك شركت بودن، بسيار سخت است. 10 دليل اصلي ورشكستگي در كسب و كارهاي كوچك به شرح زير است :
 
1ـ فقدان سرمايه كافي  پول مي تواند علت اصلي تمام ورشكستگي ها در تجارت باشد. صاحبان كسب و كارهاي كوچك بايد تخمين بزنند كه به چه مقدار پول نياز دارند تا بتوانند كار خود را راه اندازي كنند. آن را خوب اداره كرده و سپس در سطح خوبي نگه دارند و به عنوان يك شركت بازرگاني موفق خود را مطرح كنند.
 
نورمن اسكاربورو استاد تجارت در كالج Presbyterian  در كاروليناي جنوبي مي گويد:
"زماني كه سرمايه كافي نداريد و با فقدان سرمايه روبرو مي شويد، اين موضوع مي تواند خود شروع يك حركت مارپيچي نزولي باشد كه شما نمي توانيد از آن جلوگيري كنيد."

2ـ به جريان انداختن ضعيف نقدينگي
هنگامي كه نقدينگي نتواند هزينه ها و ديگر مخارج را جبران كند، حتي مشاغلي كه مراحل نخستين رشد خود را طي كرده اند، نيز سقوط مي كنند.
مراقب نرخ سوخته (rate burn) باشيد. اين اصطلاح را شركتهاي دات كام ابداع كرده اند براي آگاهي از اينكه چه مقدار از نقدينگي به هدر رفته يا به اصطلاح سوخت شده است، اسكاربورو مي گويد : "نقدينگي تنها چيزي است كه واقعا ارزش دارد."

3ـ برنامه ريزي نامناسب و ناكافي
عدم برنامه ريزي صحيح در واقع، علت مشكلاتي از قبيل فقدان سرمايه كافي و جريان انداختن ضعيف نقدينگي است.
بايد يك برنامه كاري منسجم را با در نظر گرفتن تمام امور مالي، بازاريابي، رشد و ديگر موارد خاص در نظر بگيريد. مي تواند بسيار زمان بر باشد، زيرا يك برنامه ريزي صحيح و مناسب هفته ها يا ماهها تلاش نياز دارد. عقايد و نظرات شما زماني كارساز خواهد بود كه با برنامه ريزي صحيح جلو برويد. در غير اين صورت در آخر كار، سرمايه شما به هدر خواهد رفت.

4ـ در نظر نگرفتن رقابت
نظرات منحصر بفرد را بندرت مي توان يافت. بسيار مهم است كه بتوانيد بهره برداري لازم را از كار خود بنماييد.
اسكاربورو مي گويد : "بسياري از صاحبان تجارت، كسب و كار خود را مشابه و همانند ديگران انجام مي دهند. اطمينان حاصل كنيد كه در كار شما چيزي منحصر بفرد و متفاوت از ديگر رقبا وجود دارد."

5ـ بازاريابي ضعيف
آيا مشتريان شما از فعاليتها و كيفيت كالاي شما رضايت لازم را دارند ؟ ضروري است كه استراتژي بازاريابي خود را توسعه دهيد تا دريابيد كه چه كساني و به چه علتي مشتريان شما هستند. اطمينان حاصل كنيد كه استراتژي بازاريابي شما، مشتريان بيشتري را به سوي شما جذب مي كند و به اين ترتيب، شما را از ديگر رقبا متمايز خواهد كرد.

6ـ نداشتن انعطاف پذيري لازم
صاحبان كسب و كارهاي كوچك مي دانند كه يك رقيب بزرگتر با ميزان نقدينگي بالاتر و تعداد كارمندان بيشتر، مي تواند رقيبي بسيار جدي براي آنها باشد. هرگز فراموش نكنيد كه انعطاف پذير باشيد. كالا، روند فعاليت و بازاريابي خود را به گونه اي تطبيق دهيد كه بتوانيد با رقباي بزرگ رقابت كنيد.

7ـ ناديده گرفتن قدم بعدي
اجازه ندهيد روند حركت كاري شما كند و آهسته شود مطمئن شويد كه شما و كارمندانتان بر روي حمايت و دادن خدمات به مشتري، تأكيد لازم را مي كنيد.

8 ـ سعي در انجام دادن تمام امور بطور كامل و بي عيب و نقص
اكثر بازرگانان از ذكاوت لازم براي كار و تجارت برخوردارند. اما اداره كردن يك كسب و كار كوچك، پيچيدگيهاي خاص خود را دارد. سعي نكنيد كه همه كارها را خودتان انجام دهيد و بخواهيد كه تمام كارها كامل و بدون نقص انجام شود. اگر مي خواهيد دانش و آگاهي خود را در مورد كارتان افزايش دهيد، كتابهاي تخصصي در اين زمينه را بخوانيد و حتما با يك كتابدار خوب مشورت كنيد.
هنگام پيش آمدن مشكلات حقوقي، به جاي تكيه بر دانش شخصي خود، سعي كنيد از يك وكيل مجرب كمك بگيريد. توصيه مي شود يك وكيل وارد به امور تجارت و بازرگاني براي امور حقوقي شركت خود داشته باشيد.

9ـ رئيس در حد عالي، كارمندان در حد معمولي
نمونه هايي از ورشكستگي برخي از شركتها حاكي از اين است كه چگونه يك كسب و كار موفق و منسجم كه صاحب آن بسيار آگاه و علاقه مند به شغل خود است و معلومات وي در زمينه كاري اش در سطح عالي است، با داشتن كاركناني بي تجربه و بي انگيزه مي تواند سقوط كند و دچار ورشكستگي شود. اطمينان حاصل كنيد كه حتما كاركنان شما هم از دانش و مهارتهاي لازم برخوردار هستند.

10ـ رشد كنترل نشده
يك تجارت كوچك كه خيلي ساده و سريع رشد مي كند، مي تواند موجبات ورشكستگي خود را فراهم آورد.
اگر توليد كالاي شما همگام با تقاضاي لازم در بازار نباشد، رشدي كه شما به عنوان صاحب تجارت توقع داريد و از آن خشنود هستيد، مي تواند موجوديت تجارت و سرمايه شما را تهديد كند. سعي كنيد به رشد مورد نظر و پيش بيني شده در برنامه هاي خود برسيد. اطمينان حاصل كنيد كه هرگز كنترل رشد تجارت و كسب و كارتان از دستتان خارج نشود.
 

منبع:مجله پيام فردا



Share

نگاهي گذرا به كارنامه هشت ساله بانكداري خصوصي در ايران

تيزپروازي‌هاي برادر كوچك‌تر

***

به اعتقاد بسياري از كارشناسان مسائل اقتصادي، آزادسازي فعاليت‌هاي اقتصادي و مشاركت عامه مردم در اقتصاد آثار و بركات غيرقابل‌انكاري دارد و بي‌شك با اجراي دقيق اصل 44 اين مهم تحقق مي‌يابد.

با ابلاغ سياست‌هاي كلي اصل 44 قانون اساسي، بانك‌هاي دولتي بجز چهار بانك ملي، ‌صنعت و معدن، كشاورزي و توسعه صادرات مشمول خصوصي‌سازي قرار گرفته‌اند اين به مفهوم آن است كه ساختار اين بانك‌هاي دولتي به لحاظ مالكيتي، مديريتي، سازماني و اداري بايد تغيير كند و تحت مقررات و قوانين نظارت بر شركت‌ها و موسسه‌هاي مالي غيردولتي اداره شود.

پيدايش تفكر خصوصي‌سازي به تدوين قوانين و مقرراتي در برنامه‌هاي توسعه و مصوبات و‌ آيين‌نامه‌هاي بعدي منجر شد و موجب تاسيس بانك‌هاي خصوصي شد. درحال‌حاضر اين بانك‌ها از نظر ميزان سرمايه و تعداد شعب در سطح بسيار نازل‌تر از بانك‌هاي دولتي قرار دارند، اما قادر شده‌اند به طور نسبي خدمات شايسته‌اي ارائه دهند و روز‌به‌روز بر تعداد سپرده‌گذاران و مشتريان اعتباري خود بيفزايند.........



Share

موضوعات

آمار وبلاگ و پیام صوتی

تعداد بازدید : 562492
تعداد نوشته ها : 136
تعداد نظرات : 12
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 562492
تعداد نوشته ها : 136
تعداد نظرات : 12
ADS

پیام مدیر

لوگوی ما

لوگوی دوستان

سایر امکانات

X